Reklama
  • Mehanizacija/oprema

EIMA 2022., globalni događaj u sferi poljomehanizacije

Od 9. do 13. novembra, održava se EIMA International, velika izložba poljoprivrednih mašina u Bolonji. Internacionalizacija, bogatstvo asortimana i inovacija su pobednička formula koja je Bolonjsku izložbu učinila referentnom tačkom za sve učesnike na tržištu poljomehanizacije

Svetska izložbe poljoprivredne mehanizacije, 45. izdanje EIMA International, koje je otvareno u Bolonji, označava povratak izložbenog događaja na nivo pre pandemije. Na sajmu u Bolonji prisutno je 1.500 izlagača iz 40 zemalja, a očekuju se posetioci iz 160 zemalja.

2022-eima.jpg (126 KB)

Generalni direktor FederUnacoma, italijanskog udruženja proizvođača poljoprivredne mehanizacije koje je organizator događaja, Simona Rapastela, kaže da se izložbeni prostor prostire se na ukupno 128 hiljada kvadratnih metara, od kojih se 8 hiljada nalazi izvan, u izložbenim halama. Na ovom prostoru, tokom pet dana trajanja izložbe (9-13. novembar) biće održana revija finalista izbora za traktor godine, demonstracioni testovi vozila za baštovanstvo i održavanje zelenih površina (jedan od velikih noviteta EIMA 2022.) i mašina za bioenergetski lanac, kao i provere veštine rezervisane za izvođače.

Kompletnost asortimana, tehnološke inovacije i internalizacija su vodeći događaji koji se ove godine vraćaju na svoju prirodnu dvogodišnju lokaciju nakon vanredne zdravstvene situacije koja je dovela do odlaganja izdanja za 2020. za 2021. „14 sektora proizvoda, 5 tematskih sala i oko 60 hiljada izloženih modela čine EIMA hiperspecijalizovanom izložbom koja obuhvata ceo lanac agroindustrijskog i agromehaničkog snabdevanja i nudi rešenja za svaki model poljoprivrede, čineći je svetskom referentnom tačkom za celu industriju“, rekla je Simona Rapastela na konferenciji za novinare. Tokom godina, izložba u Bolonji se etablirala, a izdanje 2022. godine u potpunosti potvrđuje njen međunarodni karakter. Pored kupaca i privrednika iz celog sveta, u Bolonji se očekuju i zvanične delegacije. U organizaciji Agencije ICE i MAECI u saradnji sa FederUnacoma, oni uključuju 450 poslovnih ljudi i odabranih novinara iz 80 zemalja. Čitav paviljon od 3 hiljade kvadratnih metara, „Paviljon međunarodnih delegacija”, koji se nalazi između paviljona 19 i Palazzo dei Congressi, posvećen je isključivo poslovnim susretima kompanija izlagača i stranih delegacija.

Pored izuzetnog bogatstva izloženog asortimana, interesovanje privrednika, ali i italijanskih i stranih posetilaca, katalizuje i tehnološki sadržaj modela koje su predstavili proizvođači. Na kraju krajeva, inovacije su oduvek bile jedna od centralnih tema EIMA International-a, koji ima svoje tehnološko srce u oblasti Kuadriportico. Upravo u ovom prostoru predstavljena su pobednička rešenja Konkursa tehničkih inovacija, koji ove godine broji čak 62 nagrađena modela: 25 kao „Tehnička inovacija” i 37 kao „Mention”. "Bogatstvo asortimana, tehnologije, internacionalizacije, ali i komunikacije. Sve ovo," zaključila je Rapastela, "je svet EIMA. Događaj "visokog intenziteta" koji koncentriše sve najbolje od poljoprivredne mehanizacije, koji se nudi kao globalno iskustvo za insajdere, entuzijaste i radoznale“.

Poljoprivredna mehanizacija: velika potražnja na svetskom tržištu

Prodaja poljoprivredne opreme je zadržala dobar nivo u protekle dve i po godine, koje su karakterisale teške ekonomske krize posle pandemije Covida i rata između Rusije i Ukrajine. U devet meseci od januara do septembra 2022. godine, tržište je ostalo u većem obimu nego pre pandemije 2020. godine, iako je od kraja ove godine do prvog dela 2023. predviđen dalji uticaj inflacije i geopolitičke neizvesnosti na ovaj sektor. Na pozitivne izglede za naredne godine, kao odgovor na sve veću potražnju za prehrambenim proizvodima u smislu količine i kvaliteta.

Ekonomska kriza koje je pogodila svetsku ekonomiju u poslednje dve godine nije uspela da zaustavi proces razvoja poljoprivredne mehanizacije. U 2020. godini, razoreno pandemijom Covid-a sa prinudnim obustavom proizvodnih aktivnosti i usporavanjem celokupnog sistema trgovine, transporta i logistike, svetsko tržište traktora se generalno dobro držalo. U 2021. godini došlo je do značajnog oporavka, sa upadljivim porastom u Sjedinjenim Državama (+10%), Indiji (+13%) i Evropi (+16,6%), ekspanzivnoj fazi koja je isključila Kinu, koja se još uvek bori sa vanrednim stanjem Covid-a i povezana ograničenja, kao i lošu domaću ekonomsku situaciju. Sveukupno, tržište poljoprivrednih mašina poraslo je za oko 13% u 2021.

Takođe, ove godine, suočeni sa ozbiljnom političkom i ekonomskom krizom izazvanom ratom između Rusije i Ukrajine, uz zapanjujući rast inflacije, cena energije raste na nezamislive nivoe, i kontinuirane poteškoće sa dostupnošću sirovina gvožđa i plastike, kao i troškovima logistike i transporta, poljoprivredna mehanizacija je održala dobar nivo prodaje. U devet meseci od januara do septembra 2022. godine – ovo su brojke koje je FederUnacoma objavila u Bolonji, tokom konferencije za štampu. Prodaja u Indiji ukazuje na broj traktora od 665 hiljada jedinica, što odgovara padu od samo 2,3% u poređenju sa istim periodom 2021. U istom periodu, američko tržište je zabeležilo 210 hiljada jedinica, što je pad od 14,3% u odnosu na 2021., ali sa obimom prodaje koji je još uvek viši od nivoa pre Covid-a. Evropsko tržište je takođe izgleda na respektabilnom nivou, iako pati od pogoršanja opšte ekonomske situacije (-7,6% u prvih devet meseci 2022. godine). Vodeće zemlje kao što su Nemačka i Francuska se drže prilično dobro u poslednjih devet meseci: Nemačka beleži pad traktora od 7,4%, održavajući obim prodaje (23.400) viši od nivoa pre Covid-a 2019. Francuska je zabeležila pad od 4,5 % (23.500 jedinica, više od cifre pre Covida za 2019), dok su manja tržišta kao što su Češka, Mađarska, Srbija i Hrvatska pokazala primetan porast. Poseban slučaj je Kina, gde tržište nastavlja svoju negativnu fazu 2022. godine, uzrokovanu nepovoljnim opštim ekonomskim uslovima (-1% prodaje traktora u 2022. nakon -20% u 2021.).

„Ukupni tržišni trend potvrđuje da je potražnja za poljoprivrednom mehanizacijom sada konstanta u svetskom ekonomskom scenariju“, primetio je predsednik FederUnakome Alesandro Malavolti, „čak i ako opšta ekonomska situacija, inflacija i restriktivna politika koju sprovode vlade, kao i mogući pad rentabilnosti poljoprivrede zbog povećanja troškova proizvodnje, ne može a da ne opterećuje ovogodišnji budžet, a i prve mesece naredne godine. Očekivanja proizvođača, dodao je Malavolti, su da će tržište brzo vratite se na pravi put čim se ekonomska situacija poboljša. Na kraju krajeva, poljoprivredni sektor će rasti na globalnom nivou u narednim godinama, kako bi zadovoljio potrebe stanovništva koje će se povećati sa 7,8 milijardi u 2021. na 8,6 milijardi u 2031. (skoro milijardu više za samo deset godina). U narednoj deceniji procenjuje se da će globalna poljoprivredna proizvodnja porasti za 17%, uglavnom u Kini, zatim Indiji i drugim zemljama Azijsko-pacifičke regije, dok će podsaharska Afrika takođe povećati proizvodni kapacitet. Očekuje se da će povećani prinosi dovesti do rasta proizvodnje žitarica, iako će meso imati najveći napredak, pri čemu će živina porasti za +16% u narednih deset godina, a svinjetina za +17%. Sve u svemu, procenjuje se da će svetska proizvodnja mesa dostići 377 miliona tona (+15%) u 2031. godini, kako bi se zadovoljila potražnja koja dolazi uglavnom iz zemalja u razvoju, kao i iz zemalja u razvoju. Biljna proizvodnja i stočarstvo imaće širu geografsku distribuciju – navode OECD-a i FAO – jer će mnoge zemlje težiti većoj autonomiji u snabdevanju, delimično smanjujući zavisnost od pet trenutnih velikih proizvođača na planeti, odnosno Kine, Sjedinjenih Država, Evropske unije, Brazila i Ruske Federacije.

Ako su u zemljama u razvoju i zemljama u razvoju tehnologije uglavnom usmerene na povećanje proizvodnje – konačno je primećeno tokom konferencije – u naprednijim zemljama, a posebno u Evropi, tehnološke inovacije su uglavnom usmerene na održivost životne sredine i očuvanje prirodnih resursa, navodi se u saopštenju. Reč je o modelu sažetom u zelenom dogovoru i operativnom sa merama nove Zajedničke poljoprivredne politike. U tom kontekstu, procenjuje se da bi tržište poljoprivredne mehanizacije moglo značajno da poraste u narednim godinama. Podaci planiranja izvoza o svetskoj trgovini poljoprivrednim mašinama pokazuju da se očekuje da će ona porasti između 2023. i 2026. godine za 5,7%.

Traktor godine - TotY 2023 - Fendt 728 vario DP

Na EIMI u Bolonji je kolega Vedran Stapić iz Agrokluba. On je napisao izveštaj koji nadalje čitate, a ispred Agrokluba u izboru za traktor godine učestvovala je Renata Prusina. Evo njegovog izveštaja.

Žiri od 25 novinara vodećih poljoprivrednih medija, među kojima i Agroklub, imao je zahtevan zadatak oceniti motor, prenos, hidrauliku, elektroniku, dizajn, udobnost i ergonomiju, agilnost, povezanost i nivo pametnih rešenja kao i druge karakteristike 16 finalista, različitih modela traktora vodećih svetskih proizvođača.

A zbir njihovih ocena kaže da najprestižnija titula, “Tractor of the Year” pripada modelu Fendt 728 vario DP, najbržem i najsnažnijem traktoru (303 konjske snage) sedme generacije Fendtove najprodavanije serije.

Fendt 728 vario DP pobedio je u kategoriji ratarskih traktora bez limita u snazi, cilindrima motora i težini ispred četri ostala finalista: John Deere 8X 410, JCB Fastrac 4220 iCon, Valtra Q 305 i New Holland T7.300 AutoCommand.

Za šampiona kategorije "Best Utility" višenamenskih traktora s motorima od 70 do 150 konjskih snaga i najviše četiri cilindra, kao i maksimalne radne težine do 10,5 tona titulu je odneo McCormick X6.414 P6-Drive ispred modela Basak 5120 i New Holland T5.100S.

Ovu McCormick-ovu pero tešku kategoriju krasi šasija od 2,56 metara, težina bez opterećenja od 5,5 tona i ukupna radna težina od 9,5 tona, kao i vrlo dobra manevrivost. Ocene sudija kažu: odličan višenamenski traktor za mešovita poljoprivredna gazdinstva!

Za najboljii vinogradarsko-voćarski traktor u kategoriji "Best of specialized" izabran je New Holland T4.120F ispred sedam ostalih finalista: Antonio Carraro Mach 4 Tony, BCS Spirit 70, Claas Nexos 260, John Deere, Landini Rex 4-120 Robo-shift, Massey Ferguson F3 i Rigitrac SKH 60.

Prvo mesto u kategoriji "Sustainable Toty" osvojio je JCB Fastrack 4220 iCon.

Ceo članak možete pročitati na sledećem linku.Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!