Reklama
  • Mehanizacija/oprema

Eima u Bolonji - "double size"

Organizatori “Eima internacional” u Bolonji, u redovnom terminu u novembru će organizovati “digitalni”sajam poljoprivredne tehnike dok će “redovan”prolongirati za februar 2021

Eima u Bolonji i sajam u Hanoveru najveće su manifestacije na starom kontinentu na kome se predstavljaju noviteti poljoprivredne tehnike. Smenjuju se svake godine tako da se može reći da je sajam u Bolonji sveke druge godine (kao i u Hanoveru). Svedoci smo poslednjih meseci da su mnogobrojni sajmovi širom sveta “istumbani”. Neki su odloženi a drugi otkazani.

2020-EIMA.jpg (109 KB)

Organizatori Eime su odabrali “treći put”. Odložiće svoje 44. izdanje predviđeno za sredinu novembra 2020. na početak februara 2021. Sa druge strane, novembarski sajam nije otkazan, već je transformisan u digitalni događaj. A organizatori mu daju predznak “mega”.

Prvobitno je bilo planirano da se “redovan” sajam održi od 11. do 15. novembra 2020. godine. Nije preterivanja kada se kaže da je reč o jednom od najvažnijih samova poljoprivredne tehnike pošto iz godine u godinu okuplja 2000 izlagača. Sajam obiđe više od 300.000 posetilaca. Gotovo da nema naprednijeg poljoprivrednika iz Srbije koji pojedinačno, ili grupno u okviru udruženja nije posetio ovaj sajam. Ovo “standardno” izdanje je prolongirano za period od 3. do 7. februara 2021. godine u izložbenom kompleksu Bolonje.

Međutim, i novembarski skup će imati svoju draž. Istog dana kada je planiran i originalni događaj, “Eima International” će kreirati „Eima Digital Preview“, sajam na digitalnoj platformi. Eima u februaru 2021. godine biće zasnivana se na svojoj tradicionalnoj formuli, nudeći posetiocima uživo širok izbor tehnologija za svaku vrstu obrade. Sa druge strane, digitalno izdanje obećava fascinantan pregled, jedinstven eksperiment u industriji, novo iskustvo koje će izlagače i posetioce projektovati u novu dimenziju.

"Odluka o odlaganju velike tradicionalne Eime do početka sledeće godine” - objašnjava Alesandro Malavolti, predsednik FederUnacoma, saveza italijanskih proizvođača koji je organizator događaja – “proizilazi iz pažljive logističke i ekonomske procene, jer je vrlo verovatno da će na jesen i dalje važiti posebne vladine odredbe. Uz to sistem transporta i usluga možda će biti usporen zbog mera predostrožnosti koje će se i dalje primenjivati u Italiji i inostranstvu. Uostalom, lanac snabdevanja mehanizaciom i opremom se mora nastaviti jer postoji veliko interesovanje proizvođača za tehnološke inovacije, naročito nakon akutne faze vanrednog stanja izazvanog virusom, kako bi se obnovila konkurentnost proizvođača. Zato smo i planirali novembarski pregled koji će jaz premostiti u izdanju u februaru 2021. Nadamo se da će se EIMA International, vratiti u svoj “redovan termin” u novembru 2022."

"Izložbeni prostor za 44. EIMU već je rasprodat, a sada radimo na digitalnoj platformi koja će posetiocima omogućiti pregled profila i asortimana proizvoda kompanija koje tradicionalno izlažu na našem sajmu. Radimo u sinergiji sa institucijama, profesionalnim organizacijama i izdavačkim kućama, kako bi  kreirali program seminara, konferencije i događaje zasnovane na pitanjima proizvođača ali i medija. Sve to kako bi koncentrisali pažnju na glavna pitanja i podstakli susret  ponude i potražnje za novim tehnologijma u poljoprivredi, ali i programu za održavanjem zelenih površina. Na novoj platformi organizovaćemo B2B sastanke sa operaterima iz celog sveta,” kaže generalni direktor FederUnacoma Simona Rapastela.

U svakom slučaju, reč je o hrabrom iskoraku organizatora sajma u Bolonji kojim će svakako izaći u susret izlagačima ali i tradicionalnim posetiocima. Pitanje koje se nameće za kraj, da li će ovi novi trendovi nešto značiti organizatorima sajamskih manifestacija kod nas?

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!