Reklama
  • Agroekonomika

“Estetika” sa tržišta protera trećinu proizvedenog voća i povrća u EU

Više od 50 miliona tona svežeg voća i povrća se odbacuje svake godine u EU jer ne zadovoljava stroge, između ostalog i estetske standarde koje su nametnuli lanci supermarketa kao i birokratija u Briselu

U Evropi se odbacuje više od trećine sveže proizvedenog voća i povrća, a samo u Velikoj Britaniji baci se 4,5 miliona tona.

2018-kriv-krastavac
Foto:  OpenClipart-Vectors / Pixabay.com

Univerzitet u Edinburgu, koji je vodio studiju, opisao je gubitak hrane i otpad kao "jednu veliku glavobolju našeg vremena", kada je 10 procenata svetske populacije hronično gladno.

U studiji se još navodi: "Upotreba estetike za klasifikaciju i odobravanje prodaje i potrošnju sveže hrane ugrađena je u standarde i propise o kvalitetu hrane Evropske unije”.

"Sektor distribucije hrane u Evropi i Velikoj Britaniji je po prirodi oligopolista; mali broj lanaca supermarketa kontroliše veliki udeo na tržištu. NJihov uticaj omogućava im da nametnu dodatni kriterijum za "kvalitet". Procenjujemo da je trećina ukupne proizvodnje voća i povrća izgubljena iz estetskih razloga."

Naučnici su procenili da je za prouzvodnju odbačene hrane emitovano CO2 onoliko koliko u atmosferu izbaci  400.000 automobila. Naravno deo ove hrane se može iskoristiti za zelenišno đubrenje ili kao stočna hrana.

Naučnici sugerišu da bi veća svest potrošača i pokreti koji se zalažu za održivi razvoj mogli uticati na povećanje prodaje "ružnog" povrća.

Takođe predlažu veću upotrebu nestandardizovanog voća i povrća, u vidu seckane ili obrađenu robe, ili da ih prodaju uz popust u dobrotvorne svrhe.

Naučnik Stefan Porter zaključio je da bi trebalo "Ohrabriti ljude da budu manje izbirljivi pri kupovini voća i povrća upornim ponavljanjem činjenica o tome kako njihov izbor može doprineti do smanjivanja otpada, smanjiti uticaj proizvodnje hrane na klimu i olakšati snabdevanje hranom. "

Studija je objavljena u časopisu Journal of Cleaner Production.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!