• Organska proizvodnja

Evropa zaratila sa “bio-mafijom”

U Italiji uveliko rade čitave grupe profesionalaca povezanih sa prehrambenim kompanijama raznih zemalja, zajedno lupajući etikete “organsko” na ogromne količine konvencionalnih proizvoda.

Prevare u sektoru organske poljoprivrede srasle su sa međunarodnom industrijom hrane, a sastoje se od složene mreže kompanija koje nose sva obeležja tradicionalno organizovanog kriminala, piše berlinski TAZ.

Nekada, u navodno dobra stara vremena, tek pojedini farmeri ili trgovci, koji su se bavili organskom poljoprivredom, "ispotiha" bi varali - ovde bi malko poprskali pesticidima, onde bi nešto običnih jaja pomešali s onim skupljim, organskim. Kako ni obim niti težina u ovoj vrsti podmetačine ne bi bili promenjeni, malo ko bi uočavao prevaru.

Međutim, "organski prevaranti" u Italiji odavno su prošli tu fazu. Tamo već uveliko rade čitave grupe profesionalaca povezanih sa prehrambenim kompanijama raznih zemalja, zajedno lupajući etikete "organsko" na ogromne količine konvencionalnih proizvoda. U osumnjičene su čak uključeni članovi moldavskog ogranka inspektorata za organsku hranu u Italiji. U aprilu je javno tužilaštvo saopštilo da u jadranskom gradu Pezaru istražuje 23 osumnjičena pripadnika jedne falsifikatorske grupe. Iako su svi poreklom iz Italije oni rade u Moldaviji, Malti i širom zapadne Evrope, pa čak i šire. Osumnjičeno osoblje moldavskog ogranka agencije za organsku hranu smeštenog u Italiji, trebalo je, zapravo, da traga i goni te iste prevarante.

Prema istražiocima, osumnjičeni su bili umešani u izdavanje lažnih uverenja za konvencionalnu hranu iz Moldavije i Ukrajine, koja se onda na tržištu prodavala kao organska. Nastojeći da prikriju trag robi, koristili su se mrežom od najmanje deset kompanija smeštenih u različitim zemljama. Javni tužilac je već zaplenio 1.500 tona kukuruza i 30 tona soje, što je obim operacije koja se može okvalifikovati kao 'Zeleni rat'. U prethodnim slučajevima, konvencionalna roba pristigla u Evropu bi se tamo ponovo preetiketirala. "Sada bi, međutim, na proizvodima stajao utisnut pečat s oznakom "organski proizvod", dok je, na primer, u Moldaviji sertifikat "izdavan" odmah na licu mesta, u fabrici, da bi se potom kao "organski" izvozio na EU tržište", izjavila je za TAZ tužilac grada Pezaro, Silvija Ceki. Ovaj trik je trebalo da vlastima još više oteža otkrivanje ovakvih prevara.

Organic news. N.25

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!