Reklama
  • Agroekonomika

Finansijska „injekcija“ od 2,5 miliona evra u 21 zadrugu u Vojvodini

Kupovani su telehendleri, traktori, prikolice, samohodne prskalice, kamionske vage, sušare sa opremom za preradu, mehanizacija za negu voća, vučene prskalice, agregati za navodnjavanje, mašine za sortiranje i pakovanje, rashladni kompresori, plastenici, pakerice, ...

Godina se bliži kraju te je neminovno sumiranje utisaka i aktivnosti koje su obeležile prethodni period u zadrugarstvu. Čini se da je 2019. godina donela novi pomak u ekspanziji udruživanja kao i povećanje investicija u zadružne kapacitete.

2019-zadruga-slankamen.jpg (214 KB)
Zadruga u Slankamenu

 

Uz savetodavnu pomoć i logistiku Zadružnog saveza Vojvodine, 2019. godine je na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine osnovano dvadeset pet zadruga. Nove investicije sigurno su dodatno inicirane sprovođenjem konkursa za podsticanje investicija u zadrugarstvu, pri čemu su zadruge imale posebnu podrškuiz republičkog i pokrajinskog budžeta.

Naročito veliko interesovanje izazvala su dva konkursa, namenjena isključivo zadrugama: konkurs Ministarstva bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća i konkurs Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj.

U okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“ dvadeset i jedna vojvođanska zadruga dobila je podsticaje u ukupnom iznosu od 295.480.432,95 dinara.

Izdvojena su sredstva za obnovu mehanizacije za ratarsku proizvodnju, i to većinski za nabavku telehendlera, traktora, prikolica, samohodnih prskalica, kamionskih vaga, kao i opreme za transport, prijem i skladištenje žitarica. Podsticaji su dodeljeni i specijalizovanim povrtarskim i voćarskim zadrugama koje se sve više osnivaju.

Voćarske i povrtarske zadruge su obezbedile sredstva za različite namene, među kojima su: nabavka sušare sa opremom za preradu, investiranje u mehanizaciju za negu voća, vučenu prskalicu, agregat za navodnjavanje, mašine za sortiranje i pakovanje, rashladne kompresore, plastenike, pakerice, sejalice za povrće i sušare.

Složena povrtarska zadruga „Plodovi ravnice“ iz Bačkog Petrovca, koja je osnovana od strane dve zadruge sa već razvijenom povrtarskom proizvodnjom, dobila je sredstva u iznosu od 60 miliona dinara za liniju za sortiranje povrća, mašine za optičko kolor sortiranje, prijemni koš i dozator, kao i za nabavku povrtarskog traktora, podrivača zemljišta, vadilice, sakupljačice, što će uz dodatna ulaganja njihovih sopstvenih sredstava, omogućiti zadrugama - članicama složene zadruge da u maloprodajnim objektima prodaju pakovano povrće, kao finalni proizvod.

Stočarskim zadrugama obezbeđena su sredstva za nabavku junica rasa limuzin i simental. Investiralo se i u prerađivačke kapacitete u stočarstvu, obezbeđivanjem opreme za klanicu, za dve protočne komore sa dva hermetička dimogeneratora za dimljenje mesa.

Na nivou Pokrajine prvi put je ove godine organizovan konkurs samo za zadruge od strane Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj. Prema konkursu za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama, sredstva u iznosu od 50 miliona dinara dobilo je četrnaest zadruga za kupovinu opreme i sistema za preciznu poljoprivredu kao i opreme za prerađivačke kapacitete. Osim navedenih izvora sredstava, bitno je napomenuti da su iz pokrajinskog i republičkog agrarnog budžeta, zadruge i ove godine ostvarile podsticaje pod uslovima ravnopravnim sa drugim pravnim i fizičkim licima.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!