Reklama
  • Reportaža

Francuska koju manje poznajemo

Kada se kaže Francuska, prvo se pomisli Pariz. Većina je čula za katedralu Notr Dam, muzej Luvr, Trijumfalnu kapiju, baziliku Sakr Ker. Ali Francuska je, u turističkom smislu - mnogo više

U junu prošle godine mi se ispunila dugogodišnja želja da otputujem u Francusku u vreme cvetanja lavande. Inače, tamo lavanda cveta od sredine juna do kraja jula. Nakon leta iz Beograda za Lion, putovanje sam nastavila automobilom rent-a kara. Trodnevno iznajmljivanje automobila cenovno je kao minimalac u Srbiji. Neophodana investicija u otkrivanju Francuske koju manje poznajemo.

2020-Tijana-polje-lavanda.jpg (521 KB)

Zaista, nisam imala tačan plan i ideju gde idem sem mesta gde ću prenoćiti. Smeštaj sam pronašla preko sajta AIRBNB. Reč je o sajtu na kom možete iznajmiti sobe, stanove ili kuće širom sveta. I cene su različite, od 30 € po noćenju za dvoje pa naviše. Od Liona do mog odredišta, oblasti Ardèche koja je deo regije Auvergne-Rhône-Alpes u jugoistočnoj Francuskoj, bilo je potrebno preći 170 km. Oblast je dobila ime po reci Ardèche i ima oko 320.000 stanovnika. NajvećI gradovi su AubenasAnnonayGuilherand-GrangesTournon-sur-RhônePrivas.  

Apartman koji sam iznajmilia bio je u sklopu kuće starijeg bračnog para, izuzetno pedantnih i ljubaznih ljudi. Doček je bio srdačan, uz rashlađeni roze. Kao jedinu manu, sa kojom se često možete sresti u Francuskoj, istakla bih njihovo slabo poznavanje bilo kog stranog jezika. Dobra volja i srdačan osmeh dobar su početak u sporazumevanju.

Naredna tri dana sam provela u obilasku južnog dela oblasti Ardèche, uglavnom prateći tok reke L’Ardèche. Gde god da pogledate videćete lepote u izobilju. Od polja lavande u cvetu, vinograda, reka, šuma do besprekorno uređenih sela, koja su vekovima zadržala izgled. Kuće su najčešće sagrađene od kamena i savršeno se uklapaju u okolinu. Francuzi su kulturni i ljubazni, istinski ljubitelji prirode i iznad svega hedonisti. Cene svoj i tuđi mir pa se tako nigde ne može čuti glasna muzika a kamoli buka. Jedini zvukovi su cvrkut ptica i zujanje pčela, a komaraca, na svu sreću - nema. Reke su u funkciji sporta i uživanja, pa je tako i L’Ardeche poznat po raftingu, koji nisam propustila! Veslala sam rekom 7 km i uživala u netaknutoj prirodi.

2020-reka-LArdeche.jpg (165 KB)

Obišla sam desetak sela a izdvojila bih selo Balazuc koje je član Les Plus Beaux Villages de France (Najlepša sela Francuske). Ovo mesto bilo je polazna tačka moje kanu avanture a krasi ga prelepa peščana plaža, neverovatna arhitektura i nekoliko kampova. Zatim, Alba-la-Romaine. Još jedno selo-tvrđava na vrhu brdašca odakle se pruža divan, panoramski pogled na okolinu. Nedeljom na pijaci možete da kupite domaće proizvode (sir, salame, vino, proizvode od lavande…). Turistički kapaciteti su maksimalno iskorišćeni ali nigde nije gužva.

Poslednji dan mog kratkog putovanja provela sam u obilasku gradova Montelimar i Lion. Najsnažniji utisak u Montelimaru su platani u širem centru grada. Čini vam se da prolazite kroz zelene tunele.  Ovi platani znatno spuštaju temperaturu  vazduha, a ujedno i smanjuju zagađenje. Odlično rešenje više različitih problema.

2020-tvrdjava-francuska.jpg (259 KB)

Ponedeljkom, pre podne, gotovo da nema otvorene prodavnice i stičete utisak da je nedelja. Ako, ipak, pronađete pekaru koja je otvorena možete pojesti odlične kroasane po kojima su nadaleko poznati. Kroasan sa kajsijom definitivno je moj favorit!

Što se Liona tiče prvo što primetite su reka Saona koja se uliva u Ronu, besprekorno uređen kej duž obale i bicikli i trotineti koji su omiljeno prevozno sredstvo kako stanovnika tako i turista.

Ako se ikad odlučite da posetite ovaj deo Francuske sigurna sam da ćete se vratiti puni utisaka. Svakako ću po lepom pamtiti ove predele, a ako se ukaže prilika ponovo ću u njima uživati.

Tijana Vujić, Agrolist

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!