Reklama
  • Ratarstvo

Galetin: Dobra cena kukuruza još dve nedelje

Nedostatak zaliha i slaba ponuda kukuruza prošlogodišnjeg roda kao i povećanje obaveznih rezervi širom sveta “pogurale” su cenu neuobičajeno visoko

Svakog avgusta manje-više ista priča kada je reč o kukuruzu. Neposredno pred berbu zalihe su na minimumu što podiže cenu.

2020-kukuruz-tri-klipa.jpg (268 KB)

Foto: Alicja / Pixabay.com

Lane je kukuruz bio čak tri dinara jeftiniji nego što je to danas. Ovako visoku cenu nije očekivao agrarni analitičar Žarko Galetin.

“Više pobrojanih faktora se udružilo što je podiglo cenu. Nisam ipak očekivao ovoliki rast. Naročito ako znamo da ćemo, prema očekivanjima, skinuti visokih 8 miliona tona kukuruza id a se pri tome očekuje velika proizvodnja u svetu”.

Prema informaciji sa novosadske Produktne berze kukuruz rod 2019. godine je prometovan u cenovnom rasponu od 19,50 din/kg do 20,00 din/kg bez PDV-a (od 21,45 din/kg do 22,00 din/kg sa PDV-om), što je najviša postignuta ovosezonska cena. Statistički kada uporedimo cenu kukuruza u istom periodu prošle godine, cena je viša za 34,01%.

Prema Galetinu uz nedostatak kukuruza na tržištu i korana-kriza je uticala na povišenu cenu pošto najveći svetski proizvođači prave veće zalihe od uobičajenih.

“Tržište kukuruza je vrlo turbolentno . Očigledno je da zbog globalne krize koji je izazvao virus covid-19 i nepoznanice šta nas sve očekuje u narednim mesecima najveći proizvođači prave neuobičajeno visoke zalihe. Ono što je izvesno cena je trenutno visoka i to je dobro za naše ratare”.

Žarko Galetin procenjuje da će ovako visoka cena biti aktuelna još dve sedmice a da će sa skidanjem novog roda ona polako početi da pada. Najvažnija vest sa Produktne berze protekle nedelje su prvi kupoprodajni ugovori kukuruza novog roda u količini od 625 tona. Zaključena cena se kretala u cenovnom opsegu od 18,50 din/kg do 19,50 din/kg bez PDV-a (od 20,35 din/kg do 21,45 din/kg sa PDV-om), za robu koja se odnosila na SPOT trgovanje. Zanimljivo je istaći da se terminske tražnje kukuruza roda 2020. godine kreću na cenovnom nivou od 14,45 din/kg bez PDV-a, na paritetu CPT Dunavske luke sa isporukom robe septembar/oktobar.

 

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!