Reklama
  • Voćarstvo

"Glad" svetskog tržišta za kvalitetnom jabukom

Kako počinje berba jabuka na severnoj hemisferi, različita globalna tržišta se suočavaju sa različitim izazovima i situacijama. U Holandiji je sezona počela dobro, a snažna prodaja elstar jabuka pripisuje se njihovom izuzetnom kvalitetu. U međuvremenu, Nemačka doživljava povratak uobičajenoj berbi nakon rekordne 2022. godine. U Austriji šteta od mraza utiče na to da je izvoz potpuno neizvestan. Francuska očekuje povećani obim berbe i veliku potražnju, dok je u Italiji sezona izdašna, posebno za organske i klubske jabuke

Analitičari FreshPlaze istražili su stanje na svetskom tržištu jabuke. Zanimljivo je da u odnosu na ranije izveštaje kada su analizirane druge vrste voća u ovom se ne pominje Srbija (sem u kontekstu izvoza u Indiju).

2023-jabuka-berba.jpg (127 KB)
Ilustracija / Freepik.com

Holandija: Prodaja jabuka sorte elstar dobro počela

Sezona prodaje Elstar jabuka dobro je počela, kaže holandski trgovac voćem. „Mislim da svaki holandski supermarket trenutno ostvaruje profit. To je uglavnom zbog dobrog ukusa i mogućnosti čuvanja jabuke. Kvalitet Elstara je zaista dobar ove godine. Ako sada dobijete sortiran dobar Elstar platićete između 65 i 70 centi, što je i dalje 30% više nego prošle godine. Tada je 35-40 centi bila prosečna cena. Prodaja već sada ide glatko tako da bi cena mogla da poraste tokom sezone."

Belgija: Jabuka zaostaje za kruškom

Dok je proizvodnja kruške u Belgiji bila uspešna, jabuke još uvek zaostaju. „Mnogi belgijski uzgajivači odlučili su da krče zasade jabuke nakon osrednje godine, što je rezultiralo manjim obimom na tržištu“, kaže jedan belgijski trgovac. "Osim toga, bila je teška sezona sa dosta kiše, što je izazvalo značajnu zarazu čađavom krastavosti. Rane sorte jabuke su se dobro prodavale, ali kombinacija ova dva faktora znači da je belgijski jonagold u opasnosti“.

Sličan problem se javlja i kod organskih jabuka. "Pritisak čađave krastavosti znači da je znatno više jabuka otišlo u industriju. Za stonu jabuku će biti teško produžiti sezonu do kraja juna. Cene su bolje nego prošle godine, ali količine su ograničene“.

Nemačka: Normalna berba 2023. nakon rekordne 2022. godine

U poređenju sa prošlogodišnjim rekordnim prinosima, berba jabuka elstar i gala u Rajni će ove godine biti nešto manja. "Činjenica da je ove godine manji rod. Pošto je prošle godine rod bio velik, možemo govoriti o normalnoj berbi 2023. godine", kaže jedan uzgajivač. I u drugim proizvodnim područjima prinosi su manji. U regionu Altes Land u severnoj Nemačkoj očekuje se rod od 300 hiljada tona, 13 odsto manje nego prethodne godine.

Austrija: Promenljivi obim ograničava mogućnosti izvoza

U austrijskom regionu Štajerska berba jabuka je u punom jeku. Mnogi proizvođači imaju značajnih problema sa oštećenjem od mraza, naglašava izvoznik. „Poslednjih godina često smo morali da se nosimo sa velikim klimatskim izazovima, posebno sa oštećenjima od mraza, što dovodi do ekstremnih i promenljivih količina. Razvijanje "novih" izvoznih tržišta u ovim nestabilnim uslovima je teško, u nekim slučajevima čak ni moguće."

Francuska: Obećavajuća godina

Posle teške kampanje u 2022. zbog rastućih troškova proizvodnje i vremenskih nepogoda, ovogodišnji zasadi su pošteđeni velikih klimatskih ekstrema. U izveštaju asocijacije Nationale Pommes Poires stoji: „Čini se da će berba 2023. biti dobra, i trebalo bi da zadovolji potrošače i u pogledu količine i kvaliteta“. Očekuje se da će ove godine biti ubrano ukupno 1,5 miliona tona jabuka, što je povećanje od 12% u odnosu na rod iz 2022. i 10% u trogodišnjem proseku (tj. 120.000 tona više od obima ubranih u poslednje 3 godine). Iako je berba obilnija nego ranijih godina, nije dostigla puni proizvodni potencijal, ali je i dalje po obimu blizu normalne godine.

Sa marketinške strane, ovogodišnje jabuke bi trebalo da imaju pozitivne rezultate, jer novi usev stiže na potpuno prazno tržište, bez preklapanja zaliha sa starim jabukama, uz veliku potražnju i veoma dobre cene koje treba održavati. Tržišni potencijal je stoga ove godine mnogo bolji.

Italija: Optimistička očekivanja za italijanske jabuke ove sezone

Otprilike mesec dana pre početka marketinške godine 2023/24, jedan od južnotirolskih konzorcijuma govori o dobrom početku. Procenjuje se da će proizvodnja biti 10% veća nego u kampanji 2022/23, a kvalitet je takođe dobar, jer je leto bilo manje toplo i suvo nego prošle godine. Predviđa se rekordan rod organskih jabuka. Pored toga, klupske jabuke su u porastu.

Sveet tango prednjači. Gotovo u isto vreme, kampanja gale je počela sa odgovarajućom veličinom, bojom i ukusom. Od sredine septembra, kisabel jabuke sa severne hemisfere ponovo su na tržištu: evropski rod je porastao za 40%. Krajem septembra došao je red na crveni delišes. Slede kanzi. Početak oktobra će ukazati na to šta će biti sa zlatnim delišesom.

Italijansko tržište je aktivno, sa velikom potražnjom izvoznika. I ne samo to: trgovina sa Španijom i Nemačkom takođe je veoma dinamična. Na azijskim tržištima italijanske jabuke imaju značajno prisustvo: dokaz za to je više od 63.000 tona izvezenih na Daleki istok prošle sezone, od čega je većina otišla u Indiju, ali i u Singapur i Hong Kong. Druge azijske zemlje kao što su Tajvan, Tajland i Vijetnam igraju sve važniju ulogu zahvaljujući kvalitetu i raznovrsnosti italijanskih jabuka.

Španija: Prognoza berbe ostaje dobra uprkos učestalim olujama

Prognoza berbe jabuka u Kataloniji, glavnom rastućem području u Španiji, je 266.110 tona za 2023. godinu, slično proseku u poslednjih 5 godina (-1%) i 22% više nego 2022. Nekoliko regiona je bilo pogođeno jakim vetrom i jakim pljuskovima, šteta je bila raznovrsna, od oštećenja konstrukcija (pocepane protivgradne mreže...), polomljenih grana i sl., ali su malo uticale na gubitak proizvodnje voća.

Nije bilo značajnijih mrazeva. Uglavnom, cela zemlja očekuje visoke prinose dobrog kvaliteta pre svega gala i zlatnog dedlišesa. Plod izgleda dobro, iako su veličine manje zbog nedovoljnog proređivanja i uticaja suše.

Grčka: Do 60% manja ponuda zbog ekstremnih vremenskih uslova

Očekuje se da će uzgoj jabuka u Grčkoj biti manji nego inače. U Agia Larisi, gde se uzgaja oko 20-30% proizvodnje jabuka u Grčkoj, godišnje se proizvede 80.000 tona jabuka. Berba je počela sa ranim sortama kao što su gala i ozark gold, zatim se prelazi na crvene sorte kao što su jeromine, red velok, scarlet, super chief i red cup i na kraju na kasne sorte kao što su fuji i greni smit. Greni smit beleži najveći rast u ovom regionu i zauzima oko 40% godišnje proizvodnje.

Vreme negativno utiče na uzgoj jabuka u Grčkoj već nekoliko godina. Na sreću, u oblasti Agija šteta je bila ograničena, iako je bila veoma blizu epicentra oluje Danijel. U drugim oblastima oluja je načinila velike gubitke; prvo u ljudskim životima, a zatim u gubicima imovine, kao što su zgrade, oprema, mašine, putevi i polja.

Kako će ponuda ove godine biti manja, potražnja već raste. Ove godine gubici su oko 60 odsto.

Poljska: Jabuke dobrog kvaliteta uprkos manjoj zapremini

Iako se očekuje da će obim jabuka u Poljskoj biti manji, jedan izvoznik jabuka je zadovoljan kvalitetom ovogodišnjeg roda: „U Poljskoj, čini se da je ukupna berba jabuka otprilike 11 odsto manja u poređenju sa prethodnom sezonom. Imajući to u vidu, čini se da su najpopularnije sorte za izvoz na sličnom nivou."

Izvoznik će se fokusirati kako na domaće tržište, koje je ogromno, tako i na evropsko tržište. Za ovo drugo, posebna pažnja će biti posvećena centralno-istočnoj Evropi. Jabuke će se izvoziti i u inostranstvo, u Indiju i Južnu Ameriku. Što se tiče rasta, izvoznik se nada da će moći da pošalje više pošiljki evropskim klijentima i nekim novim azijskim tržištima, kao što su Tajland, Malezija i Indonezija.

Turska: Obećavajući početak sezone, ali šteta od toplotnog talasa još uvek nije poznata

Početak sezone turskih jabuka je do sada bio obećavajući, a uzgajivači i uvoznici na različitim tržištima izražavaju velika očekivanja. Izvoznici su spremni da isporuče dobar obim visokokvalitetnog voća za izvozna tržišta. Zvezda nove sezone je sorta gala, za koju se očekuje da će biti posebno popularna ove sezone, sa novim voćnjacima u oblasti Karaman/Nigde. Berba gala jabuka počela je oko poslednjih dana avgusta. Potražnja za gala jabukama je veća nego što se očekivalo, posebno iz Indije, a sve u svemu, očekuje se da će sezona turskih jabuka biti uspešna 2023. godine, uz dobar kvalitet i obim.

Međutim, postoji nekoliko problema koji bi mogli izaći na videlo nakon toplotnog talasa koji je ovog leta pogodio turske voćnjake. Toplotni talasi mogu izazvati brojne probleme sa kvalitetom jabuke, kao što su ožegotine, stres, opadanje plodova i smanjen kvalitet ploda. Stepen uticaja toplotnog talasa na sezonu jabuka zavisiće od brojnih faktora, uključujući težinu i trajanje toplotnog talasa, vreme talasa toplote tokom vegetacije i otpornost stabala jabuke.

Indija: Uvozne jabuke sve popularnije

Raznovrsne jabuke, različitog porekla, stekle su popularnost među indijskim potrošačima. Prema rečima jednog uvoznika, najpopularnije poreklo uvezenih jabuka su Italija, Poljska, Turska i Srbija. Ove zemlje su se nametnule kao ključni dobavljači jabuka na različitim tržištima. Među sortama, italijanske jabuke, posebno sorte kao što su gala i crveni delišes koji se često se ističu po kvalitetu i ukusu. Poljske jabuke, uključujući sorte kao što su jonagold i ajdared, takođe su dobro cenjene. Turske jabuke, kao što su gala, crveni delišes i greni smit ističu se po svojoj hrskavosti i slatkoći. U međuvremenu, srpske jabuke poput gale, pink ledi i stark delišesa postale su popularne. Ovo poreklo i sorte doprinose raznovrsnoj ponudi jabuka na uvoznom tržištu.

Severna Amerika: Očekuje se veliki rod jabuka 2023.

Vašington, najveća država koja uzgaja jabuke u SAD, pozdravlja bolji rod jabuka ove sezone. Prošlogodišnji rod dostigao je oko 100 miliona kutija, ali ove godine država predviđa ukupan obim proizvodnje između 127 i 130 miliona kutija.

Nakon kasnijeg početka, plodovi iz Vašingtona izgledaju odlično. Berba je uspešna u Mičigenu i Pensilvaniji.

Severoistok ima udeo od oko 10-15 odsto u proizvodnji jabuka u SAD. Uzgajivači jabuka u državi Njujork imali su izazovnu sezonu rasta. „Uslovi nisu bili savršeni zbog kasnog cvetanja, ranog smrzavanja plodova i ponekog grada tokom leta. Kao rezultat toga, očekuje se da će ukupna proizvodnja jabuka u državi biti smanjena za oko 20 procenata.

U Britanskoj Kolumbiji ove godine prinos će biti smanjen za oko 15 odsto, dok u Ontariju berba izgleda slično rodu iz 2022.

Argentina: Prodaja na obližnje destinacije podstiče izvoz

Prema voćarskom statističkom mesečniku CAFI, argentinske komore integrisanih voćara, sa podacima od januara do avgusta 2023. godine, izvoz jabuka iz Rio Negra i Neukena iznosio je 51.056 tona, što je povećanje od 28% u odnosu na isti period 2022. godine. Posmatrajući zemlje glavne destinacije za argentinske jabuke u ovom periodu, može se zaključiti da je prodaja na na samom kontinentu izazvala ovaj značajan rast.

Brazil je bio najveće oderedište za jabuke, koji je primio 31% od ukupnog broja sa 15.824 tone, nakon povećanja otkupa za 44% u odnosu na prethodnu godinu; Sledi Bolivija sa 7.738 tona (+10%) i, nakon povećanja od 151%, Paragvaj je na trećem mestu sa 6.954 tone. I mada je rast Paragvaja bio primetan, još veći je rast Ekvadora, koji je, na desetoj poziciji među najvećim uvoznicima argentinskih jabuka, povećao otkup za 407%.

Prodaja Rusiji je, sa svoje strane, smanjena za 36% u analiziranom periodu, kao i na različitim tržištima na evropskom kontinentu: Francuska je smanjila kupovinu za 34%, Norveška za 42%, Holandija za 6%, a Italija za 100%.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!