Reklama
  • Zanimljivosti

Grozd u boci

Posle cvetanja vinove loze treba izabrati odgovarajući grozd i pažljivo ga provući kroz otvor boce. Mora se obratiti pažnja da grozd ne prezri. Grozd u boci treba zaliti rakijom koja nakon dva do tri meseca preuzima aromu grozda.

Proizvodnja rakije s grozdom u boci je izazov kojim retki mogu odoleti. Uz malo truda može se napraviti zanimljiva kolekcija. Postupak je jednostavan a predlaže ga rasadničar Anton Baznik iz Krške Vasi kraj Brežica.

Posle cvetanja vinove loze treba izabrati odgovarajući grozd i pažljivo ga provući kroz otvor boce. Boca se postavi tako da u nju ne ulazi kiša i pričvrsti za čokot. Povremeno se konroliše da li je dobro učvršćena. Mora se obratiti pažnja da grozd ne prezri. U vreme sazrevanja peteljku treba odrezati i bocu skinuti, opreti je iznutra i spolja mlazom hladne vode i okrenuti da se voda iscedi. Na kraju grozd u boci treba zaliti rakijom i zatvoriti. Posle dva do tri meseca rakija preuzima aromu grozda i može se poslužiti.

Boca se može više puta puniti i prazniti. Pošto postoje različite veličine i oblici boca, može se napraviti zanimljiva kolekcija – za darove ili domaću ponudu turistima.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!