Reklama
  • Hortikultura

Hortenzija

Gaji se u sobi, ali može uspevati i u spoljnoj sredini, u bašti — na zaklonjenom mestu od sunca. U spoljnim uslovima zimi je treba zaštititi od imrznuća, tj. zagrnuti zemljom ili pokriti suvim lišćem, sitnom slamom ili jelovim granama. Hortenzija je močvarna biljka pa zato leti za vreme cvetanja zahteva mnogo vode, dakle treba je obilno zalivati vodom koja nema ni malo kreča u sebi ili još bolje kišnicom.

Hortenzija je poreklom iz Japana. Ova ukrasna biljka džbunastog rasta gaji se radi njenog veoma lepog krupnog cveta u sobi, all može uspešno da se gaji i napolju, u slobpdnoj zernlji, u bašti — na zaklonjenom mestu od sunca. Zimi je treba napolju zaštititi od smrznuća, tj. zagrnuti zemljom ili pokriti suvim lišćem, sitnom slamom ili jelovim granama. U hortenzijeje cvet veoma krupan, prekrasan, sličan kartopu, ali mnogo krupniji.

Hortenzija je močvarna biljka pa zato leti za vreme cvetanja zahteva mnogo vode, dakle treba je obilno zalivati vodom koja nema ni malo kreča u sebi ili još bolje kišnicom. Ako se želi da u proleće rano cveta u sobi, onda se mora u septembru presaditi u saksiju, u laku plodnu zemlju izmešanu sa 2 dela odležane cretne — barske, 1 delom dobro pregorele stare listovke i 15% peska, a manje je zalivati, da bi joj lišće otpalo. Ovako zasađenu treba je zimi (otprilike u mesecu decembru) staviti u toplu sobu, na najsvetlije mesto i obilnije je zalivati, da bi još iste zime ili rano u proleće cvetala.

Razmnožava se delenjem iz korena u rano proleće ili reznicama koje se vrlo brzo ožiljavaju.

Cvet se razvija na snažnim odrvenjenim izbojcima, koji se razvijaju u proleće iz vršnog pupoljka. Prirodna boja hortenzinog cveta je ružičasta ili bela, ali se može postići plava ili violet-boja, ako se zemlji doda istucana stipsa, po jedna supena kašika u više mahova čim se pojave pupoljci. Stipsa se sipa oko struka biljke na zemlju u saksiji i ona se topi prilikom zalivanja a cvet postaje plavo ili violet obojen. Hortenzija traži zemlju u kojoj nema kreča, ali je bogata gvožđem, pa mešavini zemlje treba dodati strugotine od gvožđa ili jednu supenu kašiku zelene galice.

Research.net