Reklama
  • Agroekonomika

Hrana najskuplja u poslednjih deset godina

Svetske cene hrane su u oktobru dostigle su novi vrunac, što predstavlja najviši indeks cena namirnica od jula 2011. godine, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO)

Indeks cena hrane, kojim se prati međunarodna cena prehrambenih proizvoda na mesečnom nivou, u oktobru je dosegao prosek od 133,2 poena. Ovo je porast 3 odsto u odnosu septembar što predstavlja uzastopni rast cena hrane tokom tri meseca.

2021-hrana-tanjir.jpg (66 KB)
Foto: Cats coming / Pexels.com

Indeks cena žitarica je porastao za 3,2 odsto u odnosu na prošli mesec pri čemu je svetska cena pšenice porasla za 5 odsto zbog smanjene žetve velikih izvoznika kao što su SAD, Kanada i Rusija.

Porastao je i indeks cene biljnog ulja za čak 9,6 odsto dostigavši najvišu zabeleženu cenu do sada. Cene palminog ulja porasle su četvrti mesec zaredom u oktobru, uzrokovane smanjenjem proizvodnje u Maleziji usled trenutnog nedostatka radne snage migranata.

Cena mlečnih proizvoda porasla je za 2,6 odsto u odnosu na septembar zbog veće globalne potražnje za puterom, obranim i punomasnim mlekom u prahu zbog napora kupaca da obezbede zalihe.

Indeks cene mesa opao je za 0,7 odsto od septembra čineći uzastopni tromesečni pad. Cena svinjskog i goveđeg mesa je opala usled smanjenja kupovine iz Kine dok je cena ovčijeg mesa porasla zbog velike globale potražnje i malih izglede za proširenje proizvodnje. Indeks cene šećera opao je za 1,8 odsto u odnosu na prethodni mesec označavajući prvi pad cene ovog proizvoda u proteklih pola godine.

Uprkos očekivanoj rekordnoj svetskoj proizvodnji žitarica ove godine, globalne zalihe žitarica će se smanjiti do kraja sezone 2022. godine, prema novim prognozama u izveštaju FAO o snabdevanju i potražnji žitarica, koji je objavljen danas.

Nova ekonomija

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!