Reklama
  • Agroekologija

I vode nam nedostaje

Srbija po stanovniku godišnje raspolaže sa oko 2.000 kubnih metara vode po čemu se svrstava u osetljivu grupu. Do 2030. godine 47% svetske populacije biti ugroženo nedostatkom vode.

Srbija će u budućnosti verovatno imati problema sa nedostatkom vode, zbog čega je potrebno već sada raditi na uspostavljanju sistema odgovornijeg i ekonomski isplativijeg upravljanja tim resursom, izjavio je direktor RHMZ Milan Dacić. On je upozorio da će ekstremne vremenske pojave ubuduće biti redovne. Na skupu povodom Svetskog dana voda, 22. marta, rečeno je da Srbija po stanovniku godišnje raspolaže sa oko 2.000 kubnih metara domaće vode po čemu se svrstava u osetljivu grupu. Iznet je i podatak da će do 2030. godine 47% svetske populacije biti ugroženo nedostatkom vode.

"Ono što je danas vremenska ekstremna pojava zbog klimatskih promena, poput dugotrajnih suša, u budućnosti će biti redovna pojava", rekao je Dacić. Kako je istakao, RHMZ pomno prati i analizira kakav će efekat imati klimatske promene na stanje voda u Srbiji. On je objasnio da se rade analize malih slivova i promena koje će im u narednih 30 godina doneti klimatske promene, odnosno promena režima padavina i temperature.

"Unapređen je sistem za rane najave i upozorenja, a u oblasti voda se u desetak malih slivova u test fazi radi operativno numeričko modeliranje bujičnih vodotoka, a namera je da se tim sistemom pokrije čitava zemlja", rekao je on. Načelnik u RHMZ Bojan Palmar podsetio je da je 2013. odlukom Ujedinjenih nacija proglašena "Godinom saradnje u oblasti voda", jer je ta oblast ključ za smanjenje siromaštva, socijalnu jednakost i rodnu ravnopravnost.

"Saradnja je od ključnog značaja i za očuvanje vodnih resursa i životne sredine, jer 46% kopna čine međunarodni slivovi", rekao je on.

Beta

Zadovoljni ste sadržajem?