Reklama
  • Reportaža

Interpoma 2018.

Sa 489 izlagača iz 24 zemlje i 20.000 posetilaca iz preko 70 zemalja, jedanaesto izdanje Interpome u Bolzanu učvrstilo je svoju reputaciju kao svetska prestonica jabuke. Teme na kongresu bile su izuzetno interesantne, na primer, potrebe za jabukom na istoku, Indija kao moguće tržište budućnosti, metode organske proizvodnje, dalji razvoj integralne proizvodnje i dileme u vezi sa sortama budućnosti

Međunarodni sajam proizvodnje, skladištenja i marketinga jabuke Interpoma u Bolcanu jedini svetski sajam tog tipa. Posvećen jabukama može se pohvaliti izuzetno pozitivnim bilansom. Tokom trodnevnog sajma, od 15. do 17. novembra, u Bolcano je prispelo 20.000 posetilaca od Jermenije do Centralnoafričke Republike.

2018-Interpoma
Foto: Marco Parisi, Interpoma

Čak četvrtina učesnika bila je iz inostranstva - iz 70 različitih zemalja. U halama je svoje štandove imalo 489 izlagača iz 24 zemlje. Uspešan je bio i tradicionalni međunarodni kongres "Jabuka u svetu". Ove godine izabran je novi format, a sesije su bile ograničene samo na prva dva dana. Više od dvadeset zvaničnika iz celog sveta održalo je predavanja o najnovijim dostignućima u ovoj oblasti.

"Teme na kongresu bile su izuzetno interesantne, na primer, potrebe za jabukom na istoku, Indija kao moguće tržište budućnosti, metode organske proizvodnje, dalji razvoj integralne proizvodnje i dileme u vezi sa sortama budućnosti ", rekao je direktor izložbenog centra Fiera Bolzano, Tomas Mur.

Nagrada Interpoma za tehnologiju

Nagrada su dodeljene za tehnološke inovacije u FIELD i POST HARVEST kategorijama od strane Fiera Bolzano izložbenog centra u saradnji sa Fakultetom za nauku i tehnologiju na Slobodnom univerzitetu u Bolzanu i italijanskom društvu proizvođača voća, povrća i cveća (SOI). Učestvovalo je 25 kompanija iz 8 zemalja. U kategoriji FIELD, prva nagrada je dobila CBC Europe - Biogard Division za proizvod Mister Pro + Isomate ® CM Mister 1.0. U međuvremenu, BIOMETIC, iz divizije MICROTEC-a, osvojila je nagradu u kategoriji POST HARVEST sa Q Eye XP.

Izlagači su veoma zadovoljni

"Ovogodišnji sajam je u potpunosti bio uspešan: uspeli smo stupiti u kontakt sa Amerikancima i posetiocima iz gotovo cele Evrope i sveta kao što su Kanada i Australija", objašnjava Villijam Konel-Smit, inženjer koji radi za britanski Redpack, dodajući: "Prodaja mašina nije lak zadatak. Pre svega, moramo biti u stanju da zainteresovanim stranama pokažemo prednosti naših proizvoda."

"Drago nam je što smo registrovali veliki broj posetilaca. Mnogi međunarodni posetioci, posebno iz Grčke, Španije, Izraela, Tunisa, Maroka, Poljske i Rusije došli su da nas vide. Ovo je vrlo pozitivan znak, jer pokazuje da poslovni ljudi zainteresovani za proizvodnju i distribuciju jabuke nisu samo u Italiji, već i u drugim mediteranskim zemljama i širom Evrope ", naglašava Gabriel Makanti, vlasnik kompanije Maccanti Vivai.

"Prvi put sam na Interpomi. Uvozimo većinu naših jabuka iz Italije (Royal Gala, Golden Delicious, Granny)", kaže Eli Sahin, direktor uvoza u komaniji Cafa u Dubaiju. "Sajam nam je dao priliku da lično upoznamo većinu naših dobavljača, a bilo je važno informisati se o svim aspektima u proizvodnom lancu."

Predavač na kongresu i član žirija Interpoma Technologi Avards Stjuart Tustina iz Novog Zelanda rekao je sledeće: "Raznolikost novih tehnoloških koncepata sa kojima sam upoznat na Interpomi je jednostavno fantastičan. Postoji mnogo različitih pristupa, od automatizacije i sistema daljinskog očitavanja sa drugim vrlo kreativnim tehnologijama. Mislim da su u severnoj Italiji oblasti tehnologije i mašinstva veoma superioran. Ono što sam videla potpuno me impresioniralo. "

"Italijanska jabuka, zahvaljujući svom kvalitetu, načinima uzgoja i održivoj proizvodnji, ima sve karakteristike potrebne za osvajanje udaljenih tržišta", objašnjava Đulia Montanaro iz Assomele, iz Italijanske asocijacija proizvođača jabuka. "Činjenica je da izvozni partneri nisu uvek prisutni u obimu u kom bi trebalo. Želeli bismo da s njima sarađujemo bliže, jer kao proizvođači stvarno činimo sve što možemo da dođemo do udaljenih tržišta. U predhodna tri dana, na sajmu sam upoznala izlagače i posetioce iz različitih krajeva svijeta, što otvara izvozne perspektive. "

Interpoma nastavlja put internacionalizacije. Treće izdanje Interpoma Kina će se prvi put održati u Šangaju 2019. godine. "Interpoma Bolzano je bila odlična prilika da proverimo koliko je interesovanje kompanija da izlažu na kineskom tržištu", objašnjava Martina Bonati, menadžer izložbe Interpoma Kina. "Povratne informacije su bile veoma pozitivne i već smo postavili osnovu za uspešnu izložbu Interpoma Kina 2019. Sajam će se održati od 15. do 17. aprila u sklopu Fresh Logistics China u organizaciji MMSH - Messe Munchen Shanghai".

Elena Vincenzi, Interpoma
Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem?