• Agroekonomika

Investicije, inovacije i novi putevi do tržišta hrane

“Covid-19 kriza stavila je na test našu poljoprivrednu proizvodnju i distribuciju, ali zajednička poljoprivredna politika Evropske unije i interno tržište pokazali su se kao prigodni alati kako bi se osiguralo da hrana stigne do potrošača,” izjavio je u svom obraćanju učesnicima sajma Belgrade food show, evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojćehovski

Završen je sajam visokokvalitetne hrane Belgrade Food Show 2020. Treći dan sajma obeležile su panel diskusije, predavanja i intervjui na teme crowdinvestinga, kao finansijskog instrumenta za proizvođače prehrambenih proizvoda, novih puteva do tržišta za retail sisteme i proizvođače, primene inovacija u industriji hrane, kao i situaciji u industriji hrane u Evropi i na Balkanu.

2020-janus-vojseski.JPG (103 KB)

Prvi put u istoriji domaćeg finansijskog tržišta počela je sa radom online crowdinvesting platforma za finansiranje privrede Ventu.rs. Kako raste ponuda finansijskih proizvoda i usluga prilagođenih potrebama SME kompanija i zahtevima modernog poslovanja, glavni akteri prve crowdinvesting kampanje u Srbiji govorili su o svom iskustvu i predstavili benefite crowdinvestinga, kao što su mogućnosti finansiranja, kvalitetno ispitivanje tržišta, jaka marketinška kampanja i dolazak do niza partnera i ambasadora malog biznisa.

“Usled trenutne situacije, malim i kvalitetnim biznisima su otežani uslovi za rad i njihov opstanak se dovodi u pitanje. Osim i više nego dobrodošlih mera države, sada se nudi mogućnost da društvo stane iza male privrede i svaki pojedinac ima priliku da investiranjem podrži male biznise”, rekao je Luka Pejović, direktor, BDO Ventures – Ventu.rs.

Usled pandemije, put između proizvođača i potrošača je otežan, zato su u predavanju “Novi putevi do tržišta za ritejlere i proizvođače” u organizaciji kompanije Fresh Montgomery Group usmerili proizvođače, kako bi alternativnim putevima i na drugačije načine došli do svojih potrošača. Širenjem liste distributera, fokusom na manje i nezavisne prodajne objekte, pogodnosti koje nude kupcima kao što su besplatna dostava i dostava proizvoda do kuće kupca, ali i onlajn prodajom i izvozom, proizvođačima se nude različite mogućnosti da dođu do postojećih, ali i novih kupaca.

U intervjuu predstavnika EIT Food Hub-a u Srbiji, kao i predstavnika projekta Evropske unije GreenProtein, učesnici su imali priliku da čuju više o programima podrške domaćim inovacijama u sektoru hrane. “Kao vodeća evropska inicijativa za inovacije u hrani koja radi na tome da prehrambeni sistem učini održivijim, zdravim i pouzdanim, iako je inovativni eko sistem u Srbiji tek u začetku, smatramo da je neophodno raditi sa mladim i perspektivnim ljudima i od početka ih usmeravati i pomagati, jer postoji ogroman potencijal”, rekao je gdin Arnaut, zamenik direktora programa za razvoj preduzetništva Startita i predstavnik EIT Food Huba u Srbiji.

“Covid-19 kriza stavila je na test našu poljoprivrednu proizvodnju i distribuciju, ali zajednička poljoprivredna politika Evropske unije i interno tržište pokazali su se kao prigodni alati kako bi se osiguralo da hrana stigne do potrošača,” izjavio je u svom obraćanju učesnicima evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski. Sigurnost hrane i ishrane u budućnosti u Evropi zahteva da svi činioci lanca ishrane, od poljoprivrednika i proizvođača, preko distribucije i logistike do prodaje, rade zajedno.

Veza između Evropske unije i Srbije prepoznaje se kao značajna, posebno u uvozu visokokvalitetnih proizvoda iz naše zemlje.

Konferenciju je u ova tri dana pratilo 1172 učesnika, a 90 proizvođača iz 5 zemalja, uzelo je učešće na BFS2020! Događaj je organizovala Asocijacija za promociju srpske hrane uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Privredne komore Srbije sa tendencijom da Srbiju uvrsti među lidere u industriji visokokvalitetne hrane u Jugoistočnoj Evropi. Sponzori ovogodišnjeg sajma su Smartchain projekat, Fun& Fit, Danubius, Mioni, Yuhor, Sunoko i Mona Plaza.

Snežana Tučev

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!