Reklama
  • Ratarstvo

Ipak, bez rekordnog roda kukuruza

Na početku vegetacije kukuruz je sejan u potpuno suvo zemljište, nakon toga se smenjivalo toplo i neuobičajeno hladno vreme kao i sušno vreme sa onim kada je bilo previše kiše. U junu je bilo više dana sa minimalnom jutarnjom temperaturom između 5 i 7°C. Sve je to ostavilo traga na formiranje prinosa i kukuruza neće biti kao što neki najavljuju

Pada kiša, biće kukuruza.

Koliko li smo samo puta u životu čuli ovo laičko mišljenje? Nije ni čudo, pošto su kod nas svi pozvani da pričaju o fudbalu i poljoprivredi.

2020-kukuruz-kamion.jpg (355 KB)
Foto: 445693 / Pixabay.com

Sticajem okolnosti u drugom delu vegetacije, kada je naviknut na sušu, kukuruz je dobio više kiše nego što sto smo navikli. Da li će to biti dovoljno za visok prinos? Ako pitate (još uvek) aktuelnog resornog ministra, odgovor je – DA.

Nedimović: Od kukuruza - milijarda

“Ne samo da neće biti problema sa kukuruzom nego će ovo biti jedna od najboljih godina, sa prinosom većim od sedam do 10 odsto nego prethodne godine”, ocenio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je u intervjuu za RTS procenio ovogodišnju vrednost te proizvodnje na milijardu evra. Nedimović je naveo da je kukuruz posejan na 995.000 hektara i da će prinos (valjda prosečni?!) biti osam tona po hektaru na čitavom prostoru Srbije. Bar ga je tako citirao nacionalni javni servis.

Bekavac: Iznad višegodišnjeg prodeka, ali ne i rekordno

Međutim, nisu svi tako optimistični. Jedan od naših najboljih poznavalaca kukuruza, Goran Bekavac sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u izjavi za RTV je rekao:
“Kada je reč o prosečnom prinosu, uvek se plašim takvih izjava zato što su one nedovoljno precizne. Ako smo gledali kukuruz početkom jula sve je izgledalo gotovo savršeno. Usev je obećavao jako visoke prinose. Ne mogu da razumem ljude iz sektora kada daju ocene da će ovo biti rekordna godina. Ovo NEĆE biti rekordna godina. Ovo će biti godina kada ćemo ostvariti prinos iznad višegodišnjeg proseka. To i nije teško pošto je kod nas višegodišnji prosečan prinos prilično skroman i u intervalu je od 4,5 do 5 tona kukuruza po hektaru,” kaže Bekavac.

Ovaj stručnjak očekuje da će ovogodišnji prosečan prinos biti iznad 5 tona po hektaru, ali ne očekuje rekordne prinose slične onima iz 2016. Naglašava da prosečan prinos možemo preciznije proceniti kada bude završena žetva hibrida iz srednje rane grupe zrenja.

Bekavac kaže da će ova proizvodnja godina biti upamćena po tome što su biljke kukuruza više puta tokom vegetacije imale stresne uslove. Na početku vegetacije kukuruz je sejan u potpuno suvo zemljište, nakon toga se smenjivalo toplo i neuobičajeno hladno vreme kao i sušno vreme sa onim kada je bilo previše kiše. U junu je bilo više dana sa minimalnom jutarnjom temperaturom između 5 i 7°C. Sve je to ostavilo traga na formiranje prinosa i kukuruza neće biti kao što neki najavljuju.

Oni koji medijski “pumpaju” ukupan rod kukuruza, valjda, najbolje znaju zašto to rade.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!