Reklama
  • Voćarstvo

Italijani “skidaju kajmak” na ranim jagodama

Berba jagoda iz rane proizvodnje u regionu Metapontino u pokrajini Bazilikata traje neometano. Ono što raduje proizvođače je rast cene i porast tražnje iz Nemačke, Velike Britanije i Francuske

"Dnevno otpremimo oko 35 paleta na razne evropske destinacije, poput Hamburga, Nirnberga, Štutgarta, Londona i Pariza. Svakog kupca snabdevamo dva puta nedeljno, a jagode stižu na tržišta u optimalnoj zrelosti najkasnije 36 sati nakon branja. Trenutno na našim poljima imamo više od 250 obučenih žena koje beru najbolje jagode za nacionalno i međunarodno tržište “, rekao je Đuzepe Zukarela iz organizacije proizvođača poljoprivredne zadruge OP Zukarela iz mesta Skancano Joniko sa krajnjeg juga Italije.

2021-jagode-berba-saka.jpg (201 KB)
Foto: NataTamarli / Pixabay.com

„Tokom poslednjih nekoliko dana, takođe zbog slabog prisustva jagoda iz španije, primećujemo porast porudžbina iz Nemačke, Velike Britanije i Francuske za 30%. Reč je o sortama koje imaju dug rok trajanja i stoga su vrlo pogodne za prevoz na velike udaljenosti. Cena je povoljna i u rasponu je od 4,50-5,50 €/kg. One su oko 20% više u odnosu na isti period prošle godine. Mali deo naše proizvodnje otprema se na domaće tržište u svim regionima Italije".

„Jagode nudimo tokom 10 meseci u godini, i imamo konstantne količine od početka januara, sa blagim porast u toplijim mesecima, čime se eliminiše problem klasičnih prolećnih vrhunaca proizvodnje i posledičnog pada cena. Čini se da prodaja pomorandži takođe dobro ide u Evropi, u poređenju sa italijanskim domaćim tržištem. U završnoj smo fazi berbe ranih sorti i polako prelazimo na kasnije, što će biti aktuelno do početka maja." kaže Đuzepe Zukarela.

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!