Reklama
  • Povrtarstvo

Iz malih pametnih plastenika do 400 kg plodova godišnje

Da bi ponovo povezao ljude sa prirodom, Myfood je razvio seriju kompaktnih pametnih staklenika koji korisnicima širom sveta pružaju mogućnost da uzgoje zdravo i raznovrsno voće i povrće tokom cele godine

Na CES (Consumer technology association) 2020., francuski startup Myfood predstavio je pametni staklenik u kome može da se uzgoji do 400 kilograma organskog voća i povrća godišnje sa samo nekoliko sati rada nedeljno. Kombinujući permakulturne principe sa pametnom tehnologijom za praćenje zdravlja biljaka, pametni staklenici Myfood imaju za cilj da promene odnos ljudi prema hrani, neposredno smanjujući globalnu emisiju CO2. Startup je distribuirao skoro 200 pametnih staklenika u 14 zemalja širom sveta i nada se proboju na tržište Severne Amerike.

2020-pametan-staklenik.jpg (118 KB)
Foto: myfood.eu

Sa sedištem u francuskom naselju Molsheim, Myfood je nastao kao odgovor na intenzivnu upotrebu pesticida i mineralnih đubriva koji su doprineli gubitku biodiverziteta i negativno uticali na ljudsko zdravlje. Da bi ponovo povezao ljude sa prirodom, Myfood je razvio seriju kompaktnih pametnih staklenika koji korisnicima širom sveta pružaju mogućnost da uzgoje zdravo i raznovrsno voće i povrće tokom cele godine.

Myfood trenutno ima tri vrste pametnih staklenika. Za gradske stanovnike startup je razvio pametni staklenik City smart greenhouse od 3,5 kvadratna metra koja može da proizvede do 100 kilograma voća i povrća i može da stane na krov, terasu, veliki balkon ili malu baštu. Urbani stanovnici sa vrlo malim životnim prostorom mogu uzeti Aerospring Vertical Garden od 0,65 kvadratnih metara, u kom se može uzgojiti do 40 kilograma voća i povrća godišnje. Najveća staklenik, koji najbolje odgovara porodičnoj kući sa dvorištem, je Family smart greenhouse od 22 kvadratna metra u kom može da se uzgaji do 400 kilograma voća i povrća godišnje i idealan je za četiri osobe.

Svi myfood staklenici dizajnirani su za laku i brzu instalaciju i opremljeni su LED osvetljenjem i drugim energetski efikasnim sistemima koji se mogu daljinski nadgledati sa pametnog telefona. Kupci takođe imaju mogućnost prilagođavanja svojih pametnih staklenika kako bi najbolje odgovarali njihovim potrebama.

„Klimatske promene zahtevaju duboku promenu u našim potrošačkim navikama da bismo ograničili emisiju ugljen-dioksida“, rekao je Mikael Gandecki, suosnivač Mifood-a. „Da bismo se lako proizvodili na održiv i efikasan način, koristimo sinergiju između riba i biljaka, kao i pristup inspirisan prirodom i zasnovan na vrhunskim agronomskim istraživanjima. Povezane i inteligentne funkcije obogaćuju iskustvo prikupljanjem parametara korisnih za upravljanje staklenikom. Uz pomoć društvenih mreža savetujemo korisnike od pokretanja projekta, do prve berbe pa dalje. “

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!