• Vinogradarstvo

Izvoz srpskih vina - mit ili realnost

Nedavno održana ocenjivanja i festivali vina kako kod nas tako i u inostranstvu potvrdila su trend u našem vinogradarstvu i vinarstvu. Podižu se savremeni zasadi, otvaraju nove vinarije, ulaže se u tehnologiju, flaše, etikete, promociju. Svakako da sektor proizvodnje vina napreduje. Ali da li dovoljno da bismo vino mogli i da izvozimo?

Vlasnik vinarije "Vindulo" u Temerinu Laslo Dujmović poslao je svoja vina na ocenjivanje u Nemačku, Mađarsku i Austriju. Kaže da su distributeri za njih zainteresovani ali da, ipak, neće bit ponuđena na tamošnjem tržištu.

"Mogli bismo izvoziti vino, ali mi smo prilično mala vinarija. Proizvodimo do 50.000 litara vina godišnje. Tu količinu vina za godinu dana prodamo u samoj Srbiji. I da vam iskreno kažem ne guramo se prema izvozu i prema inostranstvu," iskreno konstatuje Dujmović.

Navedeno je realnost većine vinara kod nas. Enolog Ljubica Radan kaže da su postojan kvalitet i količina vina preduslov za izvoz vina. Na žalost, to može da ostvai samo malo vinara kod nas.

U Srbiji imamo tri do četiri vinarije koje flaširaju do 500.000 boca. Sve ostale vinarije su male porodične vinarije koje flaširaju do 50.000 boca. Svaki ozbiljan kupac tražiće vam konstantan kvalitet i kontinuiranu količinu koju vi možete da isporučite," konstatuje Radan.

Ljubica Radan preporučuje proizvođačima da nove zasade podižu sa autohtonim ili odomaćenim sortama vinove loze.

"Mi treba da se baziramo na sopstveni brend. Mislim i na sorte koje su se odomaćile kod nas poput graševine, portugizera ili frankovke. Treba insistirati na posebnosti," zaključuje Radan.

Našim proizvođačima nije lako ni na domaćem terenu. Sve više vina se uvozi, dok je potrošnja vina izuzetno mala. Procenjuje se da stanovnik Srbije prosečno popije 4 litre vina godišnje, dok Francuzi, Italijani i Španci popiju i do 10 puta više. Nije samo visoka cena domaćih i relativno široka ponuda stranih vina ono zbog čega nema očekivane potrošnje naših vina već to što nemamo naviku da češće pijemo vino. Da bi se povećala potrošnja vina u Srbiji potrebno je da kod potrošača postoji potreba ili želja za vinom i da ga odaberu pored ostalih vrsta pića.

Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!