Reklama
  • Održiva poljoprivreda

Jasno označavanje GMO u hrani u Francuskoj

Narodna skupština Francuske usvojila je amandman kojim se traži da se svaka "hrana stavljena na tržište u Francuskoj" mora posebno označiti ako se u proizvodnji koriste neki GMO proizvodi.

Usvajanje amandmana, predloženog od strane ekološke grupe za zaštitu životne sredine "France Nature", iznenadio je mnoge. Predlog će značajno uticati na proizvođače u lancu snabdevanja hranom, a mnogi bi mogli zapasti u teškoće.

Uticaj na sektor hrane za životinje

Prema amandmanu, etikete bi morale navesti da li je životinja hranjena sa hranom koja sadrži GMO. Prema trenutnom zakonu životinjski proizvodi ne moraju biti označeni da sadrže GMO. Oznaka "Hrana sa GMO" bi se primenjivala i na osnovne proizvode (kao što su mesni proizvodi, jaja i mlečni proizvodi) i na proizvode koji sadrže ove komponente.

2018-saka-zito
Foto: DanielReche / Pixabay.com

Francuski ministar poljoprivrede Stefan Travert ukazuje na to da bi primena predloga mogla kršiti evropska pravila označavanja i oslabiti Francuski uticaj na donošenju ovakvog zakonodovstva na nivou cele EU.

Položaj Francuske u EU

Reakcija na amandman su različite. U Vladi postoji zabrinutost u pogledu kompatibilnosti predloga sa zakonodavstvom EU. "Činjenica da je ovo pitanje sada sadržano u zakonu, moglo bi da oslabi naš uticaj na evropskom nivou", rekao je Stefan Travert.

"Pobeda za potrošače"

Predsjedavajuća Komisije za održivi razvoj, Barbara Pompili, koji je inicirala amandman rekla je da će amandman omogućiti Vladi da "bolje vrednuje rad farmera".  Uz to smatra da je usvanje amandmana "važan napredak u informisanju potrošača (GMO, metoda poljoprivrede, poreklo sirovina, hemijski tretmani). " Glasanje su pozdravili i aktivisti uključujući NVO CIVF France, koja je nazvala "pobedom za potrošače".

Pre nego što se amandman postane zakon, on mora prvo proći kroz Senat u ponedeljak 11. juna. Ako se to desi, zakon će stupiti na snagu za sve proizvode 1. januara 2023. godine.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!