Reklama
  • Agroekonomika

Jeftiniji dizel, možda, na jesen

„Ako se manevrom države, smanjenjem akciza želi sakriti spora obrada 90.000 predmeta iz 2016., 2017. i 2018. u Upravi za agrarna plaćanja, „teških“ 20 milijardi dinara onda to nije dobro“, kaže agrarni analitičar Čedomir Keco
2019-gorivo-pumpa

Foto: IADE-Michoko / Pixabay.com

Nakon razgovora sa poljoprivrednicima iz južnog Banata predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada Srbije u četvrtak doneti odluku o vraćanju subvencija na gorivo za poljoprivrednike. Potpisnik ovih redova prvi bi aplaudirao na ovoj odluci da poljoprivrednici u ovom trenutku, pred prolećnu setvu mogu da kupe jeftinije gorivo oslobođeno akciza. Ali pošto se o tome nije razmišljalo prošle godine kada je krojen budžet ostaje nam ova iznuđena odluka. Da nije uličnih protesta u više od 50 gradova u Srbiji da li bi uopšte o ovome diskutovali?

Kada možemo da očekujemo jeftinije gorivo?

Agrarni analitičar Čedomir Keco očekuje da bi poljoprivrednici jeftinije gorivo mogli da kupuju od jeseni. Prvo je potrebno završiti registraciju gazdinstava od 1. marta do 30. aprila, a potreno je doneti i niz uputstava kako će poljoprivrednici moći na pumpama da kupuju subvencionisano gorivo.

  • Ono što je sasvim izvesno poljoprivrednici će tražiti da mogu da dobiju subvencionisani dizel na svim pumpama što je veoma komplikovano. Nadam se da će se procedura završiti do jeseni za pripremu za setvu ozimih useva.

Brojevi

- 96.000.000 litara dizel goriva troše poljoprivrednici za obradu 1,6 miliona hektara;
- Cena dizel goriva 158,40: pdv je 20 posto 26,40 dinara i akciza 57,64 dinara;
- Gazdinstva za akcizu uplate 5,5 milijardi dinara, a za pdv 3,2 milijardi dinara;
- Učešće dizel goriva u troškovima proizvodnje se kreće od 12-16 posto (izuzetak je šećerna repa);
- Trošak u dizel gorivu u proizvodnji kukuruza iznosi oko 11.000 dinara, a najviše košta oranje, više od 3.000 dinara.


Jeftiniji dizel na uštrb 90.000 neobrađenih predmeta u Upravi za agrarna plaćanja?

Keco objašnjava da je priča o smanjenju akciza deo „šire priče“:

  • Kada se zna da 90.000 predmeta još nije obrađeno u Upravi za agrarna plaćanja, a da se pri tome ne zna koliko su oni „teški“ mi ne možemo govoriti o stanju agrarnog budžeta u ovoj godini. Država je u razgovoru o smanjenju akciza računala na intervenciju iz državnih rezervi ili nekih drugih stavki da se ne bi išlo na rebalans budžeta. Teško je verovati da će država rešiti ozbiljan minus za neobrađene predmete iz 2016., 2017. i 2018. koja po mojoj proceni iznose 20 milijardi dinara bez ozbiljne intervencije. Ako se manevrom države smanjenjem akciza želi sakriti spora obrada predmeta onda to nije dobro.

Sorin: Akcize manje za 20 do 40 dinara 

Sa predsednikom Vučićem razgovarao je i Ardeljan Sorin, predsednik Udruženja „Novoseljanski paori”. Kaže da je zaključak sastanka bio da će akcize za gorivo za poljoprivredu biti umanjene od 20 do 40 dinara po litru. Ograničenje je da to umanjenje ne bi smelo da ugrozi ovogodišnji budžet. Sorin kaže da je svaka pomoć poljoprivrednicima dobrodošla.

- Smanjenje akcija bi na puno značilo pošto u poljoprivredi ima sve manje novca. Ali to što bi platili manje goriva više đubriva bi upotrebili. Odmah bi imali i veći rod. Ali ako trošite 5 tona dizel goriva godišnje to nam je veliki plus. Tim novcem bi platili PIO, dakle opet ga vraćamo državi, kaže Sorin.

Iako o utrošku dizel goriva u poljoprivredi nema pouzdanih podataka, procenjuje se da je taj iznos oko 60 litara po hektaru, a za površinu koja se obrađuje najčešće se pominje 1,6 miliona hektara. Po toj računici, naši ratari utroše oko 96 miliona litara dizela, za koji godišnje plate oko 16 milijardi dinara.

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?