Reklama
  • Reportaža

Jesenji dan polja NS SEME – ONLINE

U sat vremena moglo se čuti da Institut u narednom periodu očekuje reorganizacija po naliku na ustrojstvo sličnih ustanova u EU. Cilj je da se u mnogo većem obimu pristupi projektima koje finansira Unija. Govoreno je i o proizvodnim uslovima u ovoj vegetaciji, prinosima, kvalitetu semenskog materija za buduću sezonu a predstavljene su nove sorte i hibridi

U ekonomskoj terminologiji ključna reč u vremenu pandemije virusa Covid – 19 je – adaptacija. Ili ćeš se prilagoditi ili ćeš nestati. To su prvi osetili sektori turizma, ugostiteljstva pa i aviosaobraćaja. Potom i svi ostali. Dok je ljudi, hrana će se proizvoditi ali i trošiti. Međutim, i ovaj sektor je podložan stalnim promenama. Jednoj takvoj, uspešnoj, adaptaciji upravo smo prisustvovali.

Svedoci smo da je pre nešto više od dva meseca na Rimskim Šančevima Institut za ratarstvo i povrtarstvo vrlo svedeno organizovao dan polja pšenice i ostalih strnina. Danas, tradicionalni dan kukuruza, soje, suncokreta i ostalih proletos posejanih useva preselio se u virtuelni prostor.

2020-vladimir-miklic.jpg (150 KB)
Vladimir Miklič i Slaviša Dabižljević

Naime, kako je i najavljeno, u petak 18.09.2020. sa početkom u 10 časova upiličen je jesenji dan polja – ali na internetu. Na adresi NSSEME.COM. Posetioci su mogli da vide jednosatni film snimljen predhodnih dana. Sadržaj je veoma sličan tradicionalnim manifestacijama kada se redom smenjuju, od generalnog direktora, preko predsednika upravnog odbora do rukovodioca odeljenja. Međutim, pošto je materijal snimljen i u montaži doteran, mnogo je atraktivniji gledaocu nego kada se skup prenosi uživo.

Govorili su: generalni direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Svetlana Balešević Tubić, predsednik upravnog odbora Bogdan Kuzmanović, pomoćnik direktora za naučno-istraživačke poslove Kristina Petrović, pomoćnik direktora za komercijalne poslove Fedor Miladinović, pomoćnik direktora za poslove semenarstva Jelena Ovuka i rukovodioci odeljenja Jegor Miladinović, Goran Bekavac, Vladimir Miklič i Vladimir Sikora. Moderator programa je bio novinar Slaviša Dabižljević.

U tih sat vremena se moglo čuti da Institut u narednom periodu očekuje reorganizacija po naliku na ustrojstvo sličnih ustanova u EU. Cilj je da se u mnogo većem obimu pristupi projektima koje finansira Unija. Govoreno je i o proizvodnim uslovima u ovok vegetaciji, prinosima, kvalitetu semenskog materija za buduću sezonu a predstavljene su nove sorte i hibridi.

Ono što je dobro je da se snimak može i dalje pogledati na sajtu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Dobro je da su, mimo filma, u okviru prezentacije izdvojene sekcije kukuruz, soja, suncokret i alternativne kulture. U tim sekcijama mogu se videti kratki filmovi kojima su predstavljene sorte i hibridi – aduti Instituta. Dobro je što se na ovim snimcima mogu videti „mladi lavovi“ Instituta koje nemamo priliku često da vidimo u medijima.

Sve u svemu, napor ljudi iz marketinga pa i svih zaposlenih u Institutu, urodio je plodom. Na kvalitetan način prikazano je ono što je sadašnjost i budućnost ove kuće. Svi se nadamo da je ovo prvi i poslednji put da se jesenji dani polja organizuju online i da ćemo se već naredne godine vratiti tradicionalnom pristupu. Jer online skupu nedostaje „kadenca“ ili „treće poluvreme“ u kom poljoprivrednici mogu da razgovaraju sa stručnjacima i vide se sa drugim proizvođačima is cele Srbije pa i regiona. Tu je prilika da se uz toplu ljudsku reč i osveženje, ugovore i novi poslovni aranžmani.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!