Reklama
  • Tehnologija

Kadifom dezinfikuju zemljište

Holanđani na krčevinama starih voćnjaka gde treba da budu podignuti novi, u proleće seju a u jesen zaoravaju kadifu. Na taj način uništavaju nematode koje napadaju korenov sistem voća.

Prilikom podizanja voćnjaka na zemljištu gde je predhodno iskrčen stari zasad ozbiljan problem predstavljaju ostaci korenovog sistema u zemljištu. U njemu se umnožavaju nematode koje razlažu korenove ostatke. Stručnjaci preporučuju da se sačeka da nematode razlože ostatka korena, potom da izumru, pa da se tek potom pristupi podizanju novog zasada. U tom slučaju nematode ne bi napadale koren mladih, tek zasađenih sadnica.

A da taj proces može da se ubrza i da se dezinfekcija zemljišta obavi za godinu dana potvrđuje primer iz Holandije. Na imanju firme Vermeerderingstuinen-VLF, koja se nalazi na obali Severnog mora pored grada Zevold, dezinfekcija zemljišta se obavlja setvom kadife.

Ova biljka se seje sejalicom krajem maja. U novembru se kadifa izfrezira i tako ostaje dve sedmice, nakon čega se ostatci zaoravaju. U zemljištu ostatci kadife unište nematode i već narednog proleća na tom mestu može se podići novi zasad.

Snimak je napravljen u drugoj polovini septembra, kada je kadifa bila u punom cvetu i delovala kao veliki cvetni tepih.

Z.Gilić Poljoprivrednik, broj 2500.

Zadovoljni ste sadržajem?