Reklama
  • Stočarstvo

Kako da kupite kvalitetno grlo, a ne mačku u džaku? Jednostavno. Povežite se s najboljim

Kada nabavljamo grla za farmere u Srbiji, oni imaju mogućnost da odaberu 10, 20,30 grla, dobiju kompletnu papirologiju na uvid, znači da ne kupuju mačku u džaku, vide kako izgledaju ta grla, vide kakvo poreklo imaju i da dobiju kompletna pedigrea, HB brojeve i tako dalje. Tada su u situaciji da mogu da vrate polovinu uloženog novca od Uprave za agrarna plaćanja, kaže Radivoj Ćosić

Pored svih problema i teškoća u sektoru proizvodnje mleka, činjenica je da dok je ljudi mleko će se proizvoditi i prerađivati. I u tom poslu sve počinje od kvalitetnog grla. Radivoj Ćosić iz vršačke kompanije "Taurus Agro Konsalting” bavi se menadžmentom u mlekarskoj industriji, odnosno na farmama visoko mlečnih krava. Osim poslova u oblasti konsaltinga, “Taurus” radi kao matična služba i imaju ugovorenu saradnju sa više od 80 farmi u Južnom Banatu po pitanju kontrole mlečnosti i selekcijskih mera.

2022-krave-farma.jpg (135 KB)
Kvalitetno grlo - osnova stočarske proizvodnje

Sve ovo govori o stručnosti sagovornika Radivoja Ćosića. Na početku on govori o čemu farmeri moraju da vode računa kada kupuju junice za svoju farmu.

- Ukoliko se farmeri odluče na kupovinu priplodnih junica, na terenu postoje dve mogućnosti. Jedna je da farmer kupuje direktno od drugog farmera. Onda bi morali da sačine adekvatne ugovore preko advokatske kancelarije, da to overe kod notara i tako dalje i tako dalje. Tu ima birokratskih stvari koje moraju da pozavršavaju da bi pokušali da dobiju povrat novca preko Ministarstva poljoprivrede, odnosno preko Uprave za agrarna plaćanja u skladu sa uredbama koje su donete. Ono što mi možemo da ponudimo kao firma “Taurus agro konsalting” je sledeće. Kada radimo sa farmerima na terenu, mi se potrudimo da se nađu adekvatna, kvalitetna priplodna grla. Nebitno da li se radi o mlečnom ili tovnom govedarstvu. Nekada se dešava da adekvatna grla nađemo u Srbiji u okruženju, a nekada u Mađarskoj, Češkoj, eventualno u Nemačkoj ili Holandiji. Imamo firme sa kojima godinama sarađujemo i na temu mlečnog kao i tovnog govedarstva. Osim nabavke grla za naše farmere u Srbiji, vrlo često pomažemo farmerima u Crnoj Gori, a u poslednje vreme se otvorila mogućnost za nabavku grla za Bosnu i Hercegovinu. Farmerima u Crnoj Gori su interesante mlečne priplodne junice. Nedavno smo izvezli tamo 5 grla. Kada nekom od farmera isporučimo dobra grla, kao što je to bio slučaj u Bijelom polju, vrlo brzo se u tamošnjem okruženju pojave novi kupci. Na osnovu onoga što su videli traže da farmeri koji su nam u centralnoj Srbiji, konkretno, u Kruševcu, osemene ta grla dobrim bikovima, kvalitetnim semenima i da ta grla izvezemo već u martu ili aprilu. Kada nabavljamo grla za farmere u Srbiji, oni imaju mogućnost da odaberu 10, 20,30 grla, dobiju kompletnu papirologiju na uvid, znači da ne kupuju mačku u džaku, vide kako izgledaju ta grla, vide kakvo poreklo imaju i da dobiju kompletna pedigrea, HB brojeve i tako dalje. Tada su u situaciji da mogu da vrate polovinu uloženog novca od Uprave za agrarna plaćanja. Ovo je bitno, zato što ako kupuju preko neke firme, imaju kompletne račune i u tom trenutku im ne trebaju nikakvi dopunski ugovori, overavanja kod notara itd. Na taj način će na mnogo lakši način doći do komplete papirologije koju predaju u Upravu za agrarna plaćanja. U tom momentu na osnovu Uredbe iz 2018. godine koja još uvek važi, oni su u sitaciji da za grlo koje plate 1.700, 1.800 ili 2.000 evra dobiju povrat gotovo polovine novca, naravno bez PDV-a.

Ćosić napominje da usluge firme preko koje se kupuju grla, koštaju, ali da su na kraju, farmeri ipak na dobitku.

- I, naravno, da mi uzimamo od 70 do 100 evra. Nebitno da li su iz Srbije ili su iz inostranstva. U okviru toga se trudimo da ljudima damo kompletan servis: kako hraniti ta grla na početku laktacije, vrlo često dajemo dodatke koji podrazumevaju organski selen koji će poboljšati reprodukciju nakon teljenja, koje će pomoći da se brže jajnici vrate u normalno stanje, i aktivne ćelije živog kvasca koje pomognu da ta grla na startu laktacije budu agresivna na hrani, da imaju adekvatno preživanje i da ne dolaze u situaciju da budu u ketozama, acidozama i drugim metaboličkim problemima. U poslednje vreme koristimo proizvod Yucca Plus kao dodatak da bi elimisili višak amonijaka iz buraga, da bi smanjili ureu u krvi što vrlo često ume da izazove nebakterijske upale materice koje dovode do ranih embrionalnih pobačaja. Yucca je dovoljna u količini 800 miligrama, znači manje od jednog grama dnevno po kravi, a da doprinese pozitovnim rezultatima. U stalnoj smo komunikaciji sa farmerima jer nam je stalo da farme sa kojima sarađujemo budu profitabilne i pozitivne, i da sam farmer dobro radi svoj posao. Jer uporedo sa tim farmerom mi možemo samo da rastemo. U suprotnom, ako je taj farmer koji je kupio grla od nas, ima lošu proizvodnju, ulazi u metaboličke probleme sa kravama, u tom momentu i mi imamo negativnu reklamu. Tada je jako teško da ta farma može da bude profitabilna i može da opstane, što znači da mi nećemo imati farmera za neka naredna vremena. To je naša logika kada je reč o poslu.

Yucca Plus je 100% prirodni aditiv bez štetnih efekata za ljude ili životinje. Poreklom je sa planina Baja Kalifornija u Meksiku, a nastao je procesom obrade biljke yucca schidigera koja je poznata po visokom sadržaju saponina. Mnoštvo studija je potvrdilo efekte ove biljke u različitim oblastima aplikacije.

PREDNOSTI KORIŠĆENJA: Vezuje amonijak u digestivnom traktu, poboljšava svarljivost, redukuje neprijatne mirise, deluje kao emulgator, vrši detoksikaciju organizma, poboljšava performanse svih kategorija životinja,
Izvor: Alpex feed

U mlečnom goveradstvu od velike važnosti je upotreba selena. Radivoj Ćosić nam deteljnije objašnjava važnost ovog elementa.

- Mi smo u poslednje vreme počeli da radimo kako sa natrijum- selenitom, tako i sa organskim selenom koji je usvojiv preko 80%. Onda smo odlučili da uključimo tri materije u jedna proizvod selen-osaki koji radimo zajedno sa firmom Alpex feed koji se dodaje 10 do 20 grama po kravi, u novcu je to između 10 i 15 dinara. Ako doprinose povećanju od pola litre do litre mleka dnevno znamo da nam je taj proizvod omogućio profit. Organski selen nam je jako bitan pošto vraća reproduktivne organe u normalno stanje mnogo brže nego što bi se inače dešavalo da ge ne koristimo nakon teljenja. Jako nam je bitno da skraćujemo servis period kod krava da bi reprodukcija bila redovna i da bi krave bile u punoj proizvodnji. Ovo nam je bitno jer se mi kao firma osim trgovine živim životinjama bavimo i matičnom službom koja pokriva 1.500 grla u južnom Banatu. Imamo farmere sa kojima radimo selekcijske mere, i naravno, trgujemo genetikom, odnosno semenima, za veštačko osemenjavanje.

Vrlo nam je bitno da reproduktivni parametri budu dobri, i da servis period bude što kraći. Servis period podrazumeva period od poslednjeg teljenja do prvog uspešnog osemenjavanja. Iz tog razloga nam je bitno da se koriste ovi proizvodi, jer ćemo imati grla u punoj, i reproduktivnoj i proizvodnoj funkciji. Da ne dolazimo u situaciju da nam od teljenja do prvog uspešnog osemenjavanja prođe 200-300 dana. Mi to želimo da svedemo na 80-90 ili 100 dana. Važno je reći da sarađujemo sa firmom iz SAD Eli i da radimo progesteronske testove iz seruma mleka. Ti testovi već nakon 19 dana ukazuju da li krava nije ostala steona. Ukoliko nivo progesterona padne, mi znamo da ta krava nije ostala steona, i možemo da reagujemo u smislu pripreme za novo osemenjavanje. Postoje i ultrazvučni aparati ali oni mogu da budu tek nakon 28-29 dana. Znači, mi propustimo prvi estrus, a sa progesteronskim testom mi već nakon 19 dana mi znamo da krava nije steona. Zato je važno da farmer koristi sve ove proizvode, kako bi bio profitabilan i po kravi ostvari prihod tokom godine, kaže Radivoj Ćosić.

Više o kompaniji Taurus agro konsalting možete saznati na sledećem linku

 Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!