Reklama
  • Agroekonomika

Kako uz pomoć agencija do izvora finansiranja

Uz podršku USAID-a pružena podrška malim i srednjim preduzećima da dođu do izvora finansiranja i ulože u proizvodnju

Poljoprivredna gazdinstva i mala i srednja preduzeća (MSP) koja se bave voćem i povrćem suočavala su se protekle i ove godine sa nekoliko ograničenja u pristupu finansijskim instrumentima, što je uticalo na ulaganja u proizvodnju i razvoj poslovanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju je organizovala agencija Smart IPARD iz Novog Sada.

2024-mirko-vlcek.jpg (97 KB)
I povrtar Mirko Vlček je prošao obuku

- Kasnilo se sa raspisivanjem javnih poziva iz projekta Konkurentna poljoprivreda Srbije i IPARD programa, a proizvodna godina bila je teška.  Dobar deo roda je stradao u nekoliko vremenskih nepogoda, inputi u proizvodnji voća i povrća i njihovih prerađevina bili su skupi, pa je kao posledica toga, smanjeno interesovanje voćara i povrtara za kredite poslovnih banaka – ocenili su predstavnici agencije Smart IPARD, koja je zbog toga u protekloj godini realizovala projekat “Modeli i izvori finansiranja za proizvođače hrane” uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID.

Ovo se naročito odrazilo na mala gazdinstva i MSP iz sektora voća i povrća koje programi IPARD i Konkurentna poljoprivreda Srbije ne prepoznaju, rečeno je na konferenciji. Veću mogućnost da dobiju podršku iz budžeta imala su gazdinstva sa područja AP Vojvodine jer su mogla da učestvuju na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a bili su im dostupni i povoljni krediti Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Dodatno, SMART Ipard se fokusirao se na poboljšanje finansiranja poljoprivrednih/prehrambenih MSP i gazdinstava u sektoru voća i povrća u manje razvijenim područjima Srbije, te na gazdinstva i firme čiji su nosioci, odnosno zastupnici mladi i žene.

Pružena je mentorska podrška za 19 MSP i poljoprivrednih gazdinstava, kako bi se informisali o mogućim opcijama. Oni su, uzpomoć Smart IPARD agencije, konkurisali za podršku Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, fondova i poslovnih banaka, a ukupna vrednost njihovih investicija je blizu 980.000 evra.

Organizovano je i sedam obuka na kojima je učestvovalo 153 učesnika, uključujući 72 žene i 30 mladih. Cilj obuka bio je povećanje sposobnosti MSP i poljoprivrednih gazdinstava da pristupe dostupnim finansijskim alatima i resursima.

U okviru projekta kreiran je i onlajn alat za samoprocenu koji omogućuje zaintersovanim poljoprivrednicima i MSP da procene svoju podobnost za određeni izvor finansijske podrške. Reč je o “kalkulatoru podsticaja” koji se nalazi na sajtu Smart IPARD-a. Nakon popunjavanja upitnika korisnici mogu da dobiju informacije koji je u tom trenutku otvoren konkurs njima namenjen. Na ovaj način MSP i gazdinstva mogu da pojednostave proces apliciranja i lakše pristupe potrebnim sredstvima za realizaciju svojih investicija.

SMART Ipard

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!