Reklama
  • Stočarstvo

Konferencija "Smeštaj domaćih životinja"

Na skupu se govorilo o klimatskim promenama i uticaju na stoku, dobrobiti životinja, proizvodnji i smještaju domaćih životinja, kao i savremenoj tehnologiji u funkciji odgovarajućeg smještaja.

Konferencija "Smještaj domaćih životinja" održana je u Tesliću u Republici Srpskoj, BiH, od 20. do 22. oktobra 2015. Ovaj uspešan skup organizovali su Poljoprivredni fakultet u Banjoj Luci, kao i Univerzitet životnih nauka iz Osa, Hedmark Koledž Univerziteta, oba iz Norveške.

Učesnici su na konferenciji predstavili svoja istraživanja i studije u vidu radova i prezentacija, a obrađivane su naredne teme: klimatske promene i uticaj na stoku, dobrobit životinja, proizvodnja i smeštaj domaćih životinja, savremene tehnologija u funkciji odgovarajućeg smeštaja i sl.

Na konferenciji su predstavljena nova naučna dostignuća i istraživanja iz oblasti smeštaja goveda, koza i konja iz Norveške, Češke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osim prezentacije naučnih radova održana su i tri stručna izlaganja – radionice na sledeće teme:

- "Dobrobit životinja i kvalitet smeštaja kao pokazatelj profitabilnisti proizvodnje", Knut Egil Boe, Univerzitet životnih nauka, Os, Norveška

- "Biološka kontrola muva u stajama za goveda", dr Danijel Falta, prodekan za međuanrodnu saradnju, Poljoprivrednog fakulteta, Mendelov Univerzitet u Brnu, Češka Republika

- "Savremene tehnologije i njena upotreba za procenu udobnosti životinja", Lars Erik Rud, Hedmark Koledž Univerzitet, Norveška

Naučni radovi koji su izloženi na konferenciji objavljeni su u specijalnom izdanju Journal of Animal Science, Bosne i Hercegovine. Konferencija je podržana od strane Norveškog HERD programa.

Miljan Erbez, Ph.D.