Reklama
  • Ishrana

Kontrola dokumentacije ali ne i plodova voća i povrća

Ko se bavi procenom i analizom rizika kada je hrana u pitanju? Zašto se ne kontroliše sve što uđe u zemlju, već se samo prelistavaju papiri i nasumično bira šta će da se uzorkuje? Pitanja je mnogo. Odgovora malo.

Kontrola voća i povrća u Srbiji je na poražavajućem je nivou. Ne postoji agencija za bezbednost hrane, niti savet koji bi procenio rizik pri uvozu. Tek nekoliko ljudi odlučuje o tome šta je potencijalna opasnost za građane, ali nikad nismo dobili imena onih koji se konkretno bave procenom i analizom rizika kada je hrana u pitanju. Ovako, za Novosti, opisuje kontrolu hrane Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Pod opravdanjem da nema dovoljno novca za monitoring, tvrdi Papović, nadležne inspekcijske službe ne kontrolišu sve što uđe u zemlju, već prelistavaju samo papire i nasumično biraju šta će da uzorkuju. "Ispada da se kontrolišu samo papiri", priča Papović. Iz resornog ministarstva konstantno dolaze iste rečenice, ne bi li umirili narod. Ali to što je naša kupovna moć niska, ne znači da možemo da pazarimo sve i svašta i da nas nauštrb toga truju. U principu, naše nadležne službe reaguju tek kada se objavi afera o trovanju ljudi. A zeleniš u Srbiju stiže sa svih meridijana. Srbija uvozi kineski beli luk, kazahstanski pasulj, makedonski, grčki i albanski paradajz. Mnogi kontingenti voća i povrća domognu se naše zemlje bez ijednog proverenog uzorka. Ispravnost je prepuštena savesti, iskustvu i znanju samog inspektora, koji odlučuje šta će poslati na analizu. Njegov posao najčešće se završava pregledom papira. kaže Papović.

Ipak, u Ministarstvu poljoprivrede uveravaju potrošače da mogu da budu mirni, jer ove namirnice fitosanitarni inspektori kontrolišu na granici, ali i kad stignu do tezge ili rafa. Voće i povrće na granicama kontroliše Fitosanitarna inspekcija po planu monitoringa koji se donosi na godišnjem nivou, što znači da na detaljne provere u laboratorije ne ide zeleniš iz svake isporuke. "Prema planu monitoringa za ovu godinu, predviđeno je uzimanje 1.800 uzoraka svežeg, smrznutog, sušenog i primarno obrađenog voća i povrća", objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. Kontrola voća i povrća poreklom iz inostranstva obuhvata pregled dokumentacije, fizički pregled i identifikaciju pošiljke, uzimanje službenog uzorka i izdavanje rešenja o dozvoli ili o zabrani uvoza. U Ministarstvu tvrde da se voće i povrće redovno ispituje, jer je hrana koja nosi rizik od povećanog prisustva kontaminenata, odnosno da se kontroliše svaka pošiljka za koju je podnet zahtev za uvoz. Službeni uzorak se uzima radi ispitivanja kvaliteta, ispitivanja prisustva teških metala, pesticida i ispitivanje radioaktivnosti.

To je jedna medalja priče. Druga je nelojalna konkurencija. 

Trojica leskovačkih poljoprivrednika prisustvovala su Odboru za privredu i poljoprivredu 

Trojica leskovačkih poljoprivrednika prisustvovala su Odboru za privredu i poljoprivredu u Skupštini Srbije gde su tražili veće takse za uvozno povrće, manje poreze i veće subvencije. Jovica Stojković iz Navalina, Đorđe Micić iz vinaračke "Zelene zvezde" i Vladica Nešić iz Donjeg Krajinca bili su gosti na odboru Skupštine Srbije na kojoj se, uz posredovanje narodnog poslanika iz Leskovca Žarka Bogatinovića, govorilo o zaštiti proizvodnje sezonskog povrća od prekomernog uvoza. Leskovački poljoprivrednici su učestvovali u raspravi i davali sugestije, koje su obavezujeće za Ministarstvo privrede i koje će se kao zaključak proslediti na razmatranje Vladi Srbije.

Novosti / JuGmedia

Zadovoljni ste sadržajem?