Reklama
  • Zaštita bilja

Kontrola prskalica - Šta bi trebalo da znate?

Testiraju se sve prskalice i atomizeri zapremine rezervoara preko 100 litara i preko 3 m raspona krila

Kontrolno testiranje prskalica je mera koja je doneta 2019. godine, članom 51. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja. Primena tog člana je odložena za 1. januar 2022. godine.

2022. prskalica-u-radu.jpg (143 KB)

Ilustracija, foto: sbj04769/Pixabay.com

U međuvremenu su doneta tri pravilnika: pravilnik o polaganju stručnog ispita za lice koje obavlja kontrolno testiranje, pravilnik o pravnom licu koje će raditi to testiranje i pravilnik o tome šta i kako se testira.

Testiraju se Sve prskalice i atomizeri zapremine rezervoara preko 100 litara i preko 3 m raspona krila.

2022. aleksandar-sedlar.jpg (50 KB)
prof. dr Aleksandar Sedlar

Odgovore na nedoumice poljoprivrednika dao je prof. dr Aleksandar Sedlar sa Departmana za poljoprivrednu tehniku, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

“Naši poljoprivrednici ne bi trebalo da se plaše testiranja. Mašina se vizuelno pregleda: da li je sve ispravno, da li ima curenja i kapanja. Zatim dolaze tri merenja: merenje protoka pumpe, ako na pumpi piše da ima protok 100 litara ne sme da ima manje protoka od 90 litara, 10 litara ili 10% je dozvoljeno odstupanje; provera ispravnosti manometra, 10% je dozvoljena greška i provera protoka rasprskivača, 15% na nominalni protok od 2 bara.Godišnje kao Poljoprivredni fakultet uradimo 200 kontrola. Kod većine poljoprivrednika, rasprskivači su krizno mesto i eventualno popravka pumpe. Reč je o adaptacijama od par hiljada dinara. Kompletna reparacija je par desetina hiljada dinara,” kaže Sedlar.

Kada imate ispravnu mašinu, dobit je višestruka. Bolja je efikasnost primene pesticida kao i čuvanje životne sredine.

“Nisam državni organ, ali sam upućen kako će se odvijati sam proces. Sankcija neće biti, da će neko nekome zabraniti da koristi mašinu. Međutim, oni koji imaju nedostatke će morati da ih otklone. Recimo, potrebno je pumpu rasklopiti i zameniti membrane, kupiti novi rasprskivač koji treba da se zameni, eventualno je potrebno kupiti novi manometar. Tamo gde kaplje trebalo bi zameniti deo creva. Ide se na to da se mašina dovede u optimalno stanje,” kaže naš sagovornik.

U ovom momentu imamo jedan broj obučenih stručnjaka za kontrolu prskalica. Reč je o najviše tridesetak ljudi. To je nedovoljno. Potrebno nam je tri puta toliko. Očekuje se da Ministartvo poljoprivrede raspiše poziv za obuku kontrolora, ali oni moraju biti obučeni da daju odgovore na sva pitanja poljoprivrednika u vezi sa radom prskalica.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!