Reklama
  • Agroekonomika

Kriza u Rusiji eliminiše loše uvoznike

Poslednjih godina bilo je dosta problema sa lošim firmama koje su ugovarale kupovinu velike količine voća i povrća, a zatim su "nestajale", što dovelo do velikog obima nenaplaćenih dugovanja.

2017-supermarket-jabuke-rusija

„Kupovna moć srednje klase u Rusiji je smanjena u poslednjih nekoliko godina, kaže Andrej Volkov iz Tropic grupe, „tako da uvoznici moraju da igraju na sigurno sa onim što kupuju. Oni sve više oklevaju da uvoze egzotičnije i skuplje voće.“ 

On kaže da ljudi danas u Rusiji uglavnom kupuju osnovno voće i povrće tj. banane, limun, krompir, kupus. Tropic grupa je jedna od top 5 uvoznika u Rusiji. Uz to najveći su uvoznik marokanskog paradajza. Samo za mesec dana, u decembru prošle godine ta grupa uvezla je 13.000 tona paradajza.

U zavisnosti od toga na kojoj hemisferi je berba, „aktiviraju“ partnere u Maroku, Turskoj, Egiptu, Izraelu, Kini, Pakistanu, Indiji, Južnoj Africi, Peruu i Čileu.

"Imamo kontinuirano snabdevanje tokom cele godine. Egzotiku ne uvozimo u velikim količinama, ali imamo stabilno snabdevanje. Svake nedelje uvozimo po jedan kontejner avokada, manga i ananasa. Obim se uvek povećaava pre Božića." Kaže Volkov.

Kompanija ima različite skladišta koja su strateški postavljena za snabdevanje velikih gradova. Najveće je i najnovije skladište u Tuli. Rasprostire se na 20.000 kvadratnih metara i snabdeva područje oko Moskve. Kompanija je takođe iznajmljuje dva skladišta na 10.000 kvadratnih metara u samoj Moskvi.

Kriza dobra da se očisti „žito od kukolja“ među uvoznicima

Nakon kupovine roba stiže u luku u Petrogradu. U tom gradu završava manji deo voća i povrća,  a ostatak se šalju direktno u Moskvu ili Tulu za dalju distribuciju u evropskom delu Rusije. Od uvezene robe 90% se plasira u lanacu supermarketa. Zanimljivo, Andrej Volkov, smatra da kriza u Rusiji ima i dobre strane. Prema njemu, otežani tržišni uslovi su dobrodošli jer će se na tržištu „iskristalisati“ pravi, solventni, uvoznici.

"Poslednjih godina bilo je dosta problema sa lošim firmama koje su ugovarale kupovinu velike količine voća i povrća, a zatim su "nestajale", što dovelo do velikog obima nenaplaćenih dugovanja", kaže Anrej Volkov.

Opstaće samo nekoliko velikih uvoznika

„Supermarketi zbog svoje veličine imaju mogućnosti da „peglaju“ gubitke. Zbog negativnih iskustava u poslednjih pet godina svi u tržišnom lancu su mnogo oprezniji.“ nastavlja Volkov "Ja sam u poslu sa voćem u poslednjih 20 godina, a posao je bio potpuno drugačiji tada, u odnosu na danas. Konkurencija je sada veoma velika, a ima više firmi koje se bore za jednog klijenta. Mnogi su često ucenjeni da ponude dampiške cene. U suprotnom klijent se odlučuje za drugog dobavljača."

Ali nije sve crno ili belo. "Moje predviđanje je da će tržište biti očišćeno u narednim godinama. Opstaće najsposobniji. Desiće se isto što i u ostatku Evrope. To je nešto pozitivno proisteklo iz krize. Slabi će nestati kao na divljem zapadu... samio najači opstaju“, konstatuje Andrej Volkov.

Foto: LustrousTaiwan / Pixabay.com

Đorđe Simović