Reklama
  • Zanimljivosti

Kuća u stakleniku, a u kući uzgajaju povrće

U januaru kada su spoljne temperature ispod nule, u njihovom domu u stakleniku je ugodnih 15-20°C. U toplijim mesecima stakleni krov se automatski otvora i oslobađa toplotu kada temperatura premaši zadatu vrednosti. Uz drvenu kuću, a u stakleniku raste vinova loza, smokve, krastavaci i paradajz.

Za supružnike Mari Granmar i Čarlsa Sakilota “na prvu loptu” mnogi bi rekli da im “nisu sve na broju”. Svoju kuću od drveta smestili su u – staklenik. Stvari postaju jasnije kada se zna da im je kuća u okolini Stokholma u Švedskoj.

2020_kuca-staklenik.jpg (272 KB)

Nameravali su, i uspeli, da stvore održiv dom u kom će se porodica ugodno smestiti tokom duge nordijske zime, koja počinje početkom oktobra i traje do kraja aprila. Kako bi imali optimalne uslove za život, nakon kuće sagradili su staklenik koji štiti ovaj jedinstveni dom.

Naturhus koncept

Odakle ta genijalna ideja? Mari i Čarls inspirisani su švedskim arhitektom Bengtom Varneom koji je 1974. godine izgradio prvi „Naturhus“ (Nature House - Kuća prirode) u Stokholmu. Postoji nekoliko kuća ovog tipa koje su izgrađene u Nemačkoj i Skandinaviji.

Prvobitno je Čarls nameravao da nađe praznu parcelu i izgradi Naturhus od nule. Na kraju se odlučio da proširi već postojeću letnju kuću, ali je sledio Varneov dizajn staklene spoljašnosti. Skromna drvena letnja kuća bukvalno je umotana u staklenik! Sam staklenik je napravljen od izdržljivog stakla dizajniranog da izdrži uobičajene nivoe oštećenja.

Prilagodljiv, ispunjen dom

Staklena konstrukcija oko drvene letnje kuće omogućava im da uživaju u svojoj prelepoj „spoljnoj“ terasi bez obzira na vreme. Uklonili su deo krova prvobitne kuće kako bi stvorili više prostora za igru, odmor i opuštanje. Imaju ljuljašku i košarkaški obruč postavljen za svoju malu decu, koja u prostoru čak mogu da  voze bicikle!

Mari s oduševljenjem govori o tome kako ih staklenik štiti od vetra, kiše, oluje, i hladnoće. Ona kaže da više nemaju problema sa “lošim vremenom” kao njene komšije. Pošto je kuća dobro zaštićena staklenikom drvenu konstrukciju treba samo premazati lanenim uljem, izbegavajući upotrebu bilo kakvih hemijskih proizvoda.

Regulisanje temperature

Toplotu koju kuća dobija od Sunca dovoljna je i nije bilo potrebe za ugradnjom debele izolacije, što je uobičajena praksa u Švedskoj. Uz sve to, porodica više nije zavisna od prekomernog, skupog grejanja. Imaju samo jednostavnu peć na drva koja obezbeđuje dodatnu toplotu u najhladnijim zimskim danima.

Čarls kaže da se kuća efikasno zagreva za samo sat vremena sunčeve svetlosti. U januaru kada su spoljne temperature ispod nule, u njihovom domu u stakleniku je ugodnih 15-20°C. U toplijim mesecima stakleni krov se automatski otvora i oslobađa toplotu kada temperatura premaši zadatu vrednosti. Balkonska vrata i prozori se ručno otvoraju kako bi temperaturu u unutrašnjosti učunili prihvatljivom.

Bogata berba

Mari i Čarls koriste tradicionalnu funkciju staklenika - uzgoj biljaka. To bi inače bilo nemoguće u hladnoj švedskoj klimi. Uživaju u sopstveno proizvedenom grožđu i smokvama, krastavacima i paradajzu.

Samodovoljnost

Pored uživanja u sunčevoj toploti, porodica ima podzemni rezervoar za kišnicu koji obezbeđuje vodu za biljke. Biljke takođe imaju koristi od pametnog sistema kompostiranja. Čarls je inženjer tako da porodica ima toalete za odvajanje mokraće i čvrstih ekskremenata koje mikroorganizmi razgrađuju do oblika prihvatljivog za đubrenje biljaka. U kući imaju čak i ribnjak.

Mari i Čarls imaju još planova. Nameravaju da “zarobe” višak energije koji se stvori tokom leta kako bi ga upotrebili zimi.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!