Reklama
  • Zaštita bilja

Kukuruzni plamenac ugrožava semenski, šećerac ali i merkantilni kukuruz!

Na pojedinim lokalitetima u Sremu, beleži se i do 6.000 ulovljenih odraslih jedinki za jednu noć što je najveća zabeležena brojnost u prvoj generaciji te štetočine u proteklih 10 godina

Na području Srbije, u zavisnosti od roka setve, usevi merkantilnog i semenskog kukuruza se nalaze u različitim fazama razvoja listova i stabla, dok se usevi kukuruza šećerca nalaze u fazi od pojave metlice do početka razvoja klipa.

2022-kukuruzni-plamenac.jpg (152 KB)
Jajna legla kukuruznog plamenca i piljenje larvi (Foto: PIS)

Kukuruz se u Srbiji gaji na najvećim površinama u Srbiji, a najznačajnija štetočina je kukuruzni plamenac (Ostinia nubilalis).

Na svetlosnim lovnim lampama registruju se visoke brojnosti odraslih jedinki prve generacije kukuruznog plamenca.

Na pojedinim lokalitetima u Sremu, beleži se i do 6.000 ulovljenih odraslih jedinki za jednu noć što je najveća zabeležena brojnost u prvoj generaciji te štetočine u proteklih 10 godina.

Takođe i na drugim lokalitetima se registruju do sada najveće bronosti prve generacije kukuruznog plamenca.

Trenutno je u toku polaganje jajnih legala i intenzivno piljenje larvi prve generacije.

Najugoženiji su usevi kukuruza šećerca i semenskog kukuruza. Mere zaštite u navedenim usevima preporučuju se ukoliko se registruje 5% biljaka sa položenim jajnim leglima kukuruznog plamenca i na početku piljenja larvi. Kod merkantilnog kukuruza prag štetosti iznosi 10% biljaka sa položenim jajnim leglima. Milena Marčić koja rukovodi Prognozno-izveštajnom službom zaštite bilja kaže da ne bi trebalo zanemariti kukuruznog plamenca u merkantilnim usevima kukuruza.

- Na osnovu naših istraživanja utvrdili smo ako se kukuruz zaštiti od prve generacije kukuruznog plamenca, prinos se povećava za 5%. Problem je što se prva generacija ubušuje u stablo, i usled tih šupljina u stablu, usled jakog vetra može doći do velikog poleganja biljaka. Tako da ove izuzetno velike brojnosti, najveće u poslednjih 10 godina upućuju na veliki oprez i naša je preporuka da gde god je to moguće, da se sprovede zaštita od prve generacije.

Video materijal o načinu pregleda useva kukuruza na prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca možete pogledati na Youtube kanalu PIS-a na ovom linku.

Zbog ovako visokih brojnosti očekuje se jak napad kukuruznog plamenca na usevima kukuruza, te je preporuka da se sprovedu mere zaštite nekim od insekticida:

· Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 0,1 - 0,15 l/ha ili

· Ampligo 150 ZC (hlorantranilprol + lambda cihalotrin) 0,2-0,25 l/ha ili

· Avaunt 15 EC (indoksakarb) 0,25 l/ha.

 

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!