Reklama
  • Ishrana

Kupite prerađevine od poznatog domaćina

Brojni incidenti u vezi sa bezbednošću mesa i prerađevina od mesa motivisali su mnoge građane da te proizvode i po većim cenama kupuju od poznatih poljoprivrednika koji ih proizvode u porodičnoj manufakturi.

Učestali novinski članci i prilozi u elektronskim medijima kako uvozimo meso i prerađevine kojima ističe rok u skladištima u Evropskoj uniji zabrinuli su potrošače. Oni hoće mesne proizvode koji ne sadrže hormone rasta i antibiotike. Jedan deo njih se opredelio da poslastice kupuju kod domaćina koje poznaju. Među prepoznatima je i Miloš Pajić u Bačkom Petrovcu.

"Manji deo redovnih kupaca dolazi iz Novog Sada, dok većina njih pokupi flajere na našim "ijadama" pa im proizvode šaljem brzom poštom," kaže Pajić.

Osnova za kvalitet traženih prerađevine jeste rasni sastav svinja - beli landras i magulice. Pajić proizvodi poznati petrovački kulen po staroj recepturi. Uz njega traženi su i šunka, slaninina i kobasica od mangulice. Cene su od 800 do 2 i po hiljade dinara.

U Sremu, u Kuzminu, Milorad Živković takođe proizvodi kulen. Jedna emisija na nacionalnoj televiziji bila je dovoljna da rasproda sve zalihe.

"Posle emisije Jovana Memedovića na RTS-u i reprize emisije rasprodao sam sve količine kulena za dva dana. Nema ništa do nove proizvodnje," kaže Živković.

Blizina Zlatibora i plasman suvomesnatih prozvoda kroz turističku ponudu doprineli su razvoju sela Mačkat. Zahvaljujući ekonomskom razvoju u Mačkatu se povećava i broj stanovnika, kaže Miljko Radišić iz Turističke organizacije Zlatibora.

"Domaća radinost, odnosno proizvodnja suvomesnatnit proizvoda dobija na zamahu. Sada imamo 30 registrovanih proizvođača, a tu nije kraj," kaže Radišić.

U kvalitet prerađevina od mesa se možete uveriti na daleko čuvenoj "Pršutijadi" u Mačkatu početkom svake godine. To mesto je od centra Zlatibora udaljeno 16 kilometara, i u Mačkat su od davnina svraćali putnici namernici zarad dobre hrane u nadaleko čuvenim kafanama. Pršuta je simbol čitavog kraja, jer je vrhunskog kvaliteta, ali su meštani Mačkata nadaleko poznati i po proizvodnji jagnjećeg i prasećeg pečenja.

Đorđe Simović, Poljopivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem?