• Ratarstvo

Latković: Ako je zemljište suvo, nakon setve kukuruza, povaljajte ga

Prioritet hibridima iz ranijih grupa zrenja. Na osnovu iskustva poljoprivrednika, poznavajući svaku njivu i preporuku semenske kuće – odrediti gustinu setve.

Svi uslovi na početku druge dekade aprila u ovoj 2020. godini su povoljni za setvu kukuruza. Direktorica Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Dragana Latković kaže da u regionima u kojima u setvenom sloju nema dovoljno vlage treba da obavezno nakon setve kukuruza to zemljište da povaljaju kako bi došlo do kapilarnog uspona vlage iz dubljih slojeva.

dragana-latkovic.jpg (177 KB)

Druga stvar na koju bi trebalo proizvođači da obrate pažnju, kaže Latković, da seju više hibrida iz različitih grupa zrenja. Pošto su poslednjih pet godina relativno sušne trebalo bi prioritet dati hibridima iz ranijih grupa zrenja. Sve ovo je važno kako bi najkritičnije faze u razvoju kukuruza – metlanje i svilanje došle ranije.

Dragana Latković kaže da svaki iskusni poljoprivrednik poznaje svoju njivu, ima višegodišnje iskustvo, i na osnovu toga bi trebalo, ali i uz preporuku semenske kuće, da proceni za koju gustinu setve će se opredeliti.

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!