Reklama
  • Povrtarstvo

Lepe i praktične uzdignute leje

Dvorište u kojima su napravljene uzdignute leje svakako će dobiti na dekorativnosti, a ranije prispevanje biljaka i veći prinos svakako će biti adekvatna nagrada za uloženi rad

Mnogobrojne su prednosti uzgoja povrća, začinskog bilja i cveća u uzdignutim lejama. Biljke u njima bolje uspevaju zbog dodatne toplote zemljišta i optimalne prihrane hranljivim materijma, a plevljenje korova će biti lakše jer neće biti nepotrebnog savijanja leđa.

2018-urbane-gredice
Foto: wiselywoven / Pixabay.com

Ovaj način pogodan je za uzgoj biljaka na malim parcelama i na siromašnim zemljištima koja nisu pogodna za uzgoj određenih vrsta.

Leja se sastoji od rama ili okvira koji može biti napravljen od različitih materijala (kamen, cigla, drvo). Kako bi što manje vode oticalo, uzdignute leje oivičene drvetom sa unutrašnje strane trebalo bi da budu obložene folijom ili najlonom.  Unutrašnjost gredice trebalo bi da bude ispunjena kvalitetnim zemljištem pomešanim sa kompostom i đubrivom. Važno je da su sve stranice okvira jednake kako bi gredica bila ravna. U suprotnom doći će do slivanja vode u niži deo gredice i nakupljanja vlage što može prouzrokovati propadanje biljaka.

U zavisnosti od vrste koja se uzgaja optimalna visina leje iznosi od 80 do 120 cm. Kako bi rast i razviće biljaka bilo uspešno važno je pripremiti kvalitetan supstrat. Na prinos biljaka utiču i donji slojevi u leji koji se mogu sastojati od granja i opalog lišća. Biljni ostaci imaju više pozitivnih osobina: razlažući se, oslobađaju toplotu i povećavaju temperaturu zemljišta. Smanjujući razmak između biljaka smanjujemo i mogućnost pojave nepoželjnih korovskih vrsta.

Pre formiranja leje potrebno je odrediti njenu veličinu i položaj, imajući na umu da je potrebno obezbediti dovoljno mesta da leji može da se priđe sa svih strana. Ukoliko se leja pravilno izgradi neće doći do gaženja zemlje unutar nje i na taj način će se obezbediti lakša obrada zemljišta, dobra aeracija i dobra drenaža, što pogoduje biljkama. Zbog toga je ovakav način uzgoja popularan u organskoj poljoprivredi. Zemlja koja se nalazi u lejama zagreva se brže, pa neke biljne vrste mogu da prispeju ranije i da im se produži sezona.

Leje obezbeđuju i olakšanu zaštitu od štetočina i korova jer je lakši pristup svakom delu u kome se biljke gaje. Ukoliko se na dno postavi sitnije kamenje ili kamene ploče sprečiće se prodor krtica koje predstavljaju jednu od najznačajnijih štetočina u vrtlarstvu.

Zbog rastresitih slojeva u leji voda brže isparava i potreba biljaka za vodom u njoj je mnogo veća nego u običnom povrtnjaku.

Na kraju sezone leje se mogu zaštititi malčiranjem ili je uz malo truda moguće napraviti jednostavnu konstrukciju na koju će se postaviti folija za plastenike. Na taj način otpornije biljke mogu da izdrže nepovoljne zimske uslove. 

Najvažnije prednosti gajenja bilja u uzdignutim lejama su su ušteda prostora, ranije prispevanje a svako i zadovoljavajući prinos po jedinici površine.  

Agrolist

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!