Reklama
  • Voćarstvo

Macfrut 2023 - biostimulatori i borovnica u centru pažnje

Jedinstvenost lanca snabdevanja borovnice prema tržišnim analizama sektora povezana je sa izborom vrhunskih sorti. Tu odluku su jedinstveno donela gazdinstva, trgovinski lanci i potrošači

Na Macfrutu, međunarodnom sajmu stonog voća koji se trenutno održava u Italiji u Rimini Expo Centru, dodeljene su nagrade za inovacije u oblasti biopesticida, ishrane i biostimulatora u okviru kategorije Biosolutions Innovation Award. Nagrađena su dva proizvoda, koja su se istakla po efikasnosti u oblasti održivosti.

2023-Crop-plus.jpg (168 KB)
Biostimulativno đubrivo CROP+ je zavredelo nagradu u kategoriji Biosolutions Innovation Award

CROP+, iz kompanije Agricola Internazionale, je biostimulativno đubrivo dobijeno višestepenom fermentacijom biljnih ekstrakata u koje se dodaju kompleksni mikronutrijenti kao što su cink, mangan i bakar. Ispitivanja na sortama žutog kivija pokazala su njegovu efikasnost u smanjenju stresa biljaka izazvanog visokim i niskim temperaturama i u smanjenju opadanja plodova.

Farina di Basalto®mikronizovani tip XF iz firme Basalti Orvieto je koroborant proizveden mehaničkim mlevenjem čiste rude. To je jedini koroborant zasnovan na bazaltnoj steni. Kvalitet je zagarantovan konzistentnošću matrice i procesa mlevenja. Ispitivanja na raznim zeljastim kulturama i drveću su pokazala njihovu efikasnost u poboljšanju parametara kvaliteta i kvantiteta.

Međunarodni dani borovnice: Simpozijum

Rast proizvodnje borovnice nastavlja se u svim zemljama proizvođačima širom sveta. Istovremeno se pojavljuju i novi proizvođači, poput Portugala i Poljske, koje time onemogućavaju Španiju da bude dominantni proizvođač.

U ovim zemljama – objašnjava Bruno Meceti, profesor na Politehničkom univerzitetu Marke, koji je koordinirao Simpozijumom – zabeležen je najznačajniji rast u Evropskoj uniji do te mere da se bore za vođstvo sa Španijom. U Poljskoj se proizvodnja utrostručila u poslednjih deset godina, što Varšavu čini vodećim dobavljačem borovnica za Nemačku. Dakle, preuzela je ulogu koja je imala Velika Britanija pre Bregzita”.

Prosečan svetski rast proizvodnje između 2021. i 2022. bio je između 10 i 15%, povezan je sa razvojem novih sorti sposobnih da se prilagode svim geografskim širinama kao i novim tehnikama gajenja. Nedostatak radne snage, neophodne za berbu, ubrzao je implementaciju tehničkih rešenja za mehanizovanu berbu.

„Jedinstvenost lanca snabdevanja borovnice prema tržišnim analizama sektora povezana je sa izborom vrhunskih sorti. Tu odluku su jedinstveno donela gazdinstva, trgovinski lanci i potrošači. S tim u vezi, neke velike farme sprovode specifična istraživanja popularnosti kako bi ih identifikovale“, zaključuje Mezeti.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!