Reklama
  • Reportaža

Međunarodna konferencija za vinski turizam (IWINETC) 2019, Vitoria-Gasteiz, Španija: Čemu to služi?

„Budućnost je svetla za sve one koji razumeju da je vinski turizam dugoročno održiva poslovna prilika“ reči su kojima je organizator, Entoni Svift, zatvorio ovogodišnju Međunarodnu konferenciju za vinski turizam

Sredinom marta u sedištu španske administrativne regije Baskija i u neposrednoj blizini vinske regije Rioha, u mestu Vitoria Gasteiz, održana je deveta Međunarodna konferencija za vinski turizam – IWINETC.

Za nekog ko dolazi iz zemlje u kojoj se vinski turizam ne spominje čak ni na papiru (ne poznaje ga Zakon o turizmu, ni Strategija razvoja turizma RS 2016-2025, tek se stidljivo nazire u jednom članu Zakona o vinu), ovakva konferencija je čista egzotika, kao prodavnica slatkiša za decu. Šta bi moglo baš toliko da se priča o vinskom turizmu?! O da, može i te kako.

2019-iwinetc-djurdjica
Đurđica Jojić Novaković na konferenciji IWINETC

Sama konferencija je dosta kompleksna i sastoji se iz nekoliko celina. Glavna je naravno ona koja u dva dana na predavanjima i radionicama pokriva sve moguće teme vezane za vinski turizam – od najnovijih trendova u ponašanju i odlučivanju turista, preko predstavljanja metoda za rad onih koji se bave vinskim turizmom (digitalne tehnologije, komunikacije i platforme, značaj medija i PR-a, spoj gastronomije i vinarstva, najbolje prakse iz organizovanja vinskih putovanja itd.), do predstavljanja specifičnih vinskih destinacija (Rioha, Novi Zeland, Japan, Tokaj, Nemea...).

I sama sam bila govornik na temu standardizacije turističke ponude u vinarijama, koja je na moje iznenađenje izazvala veoma veliko interesovanje, te sam imala priliku da u punoj sali predstavim način i prednosti uvođenja ovog koncepta.

Konferenciju je posetilo oko 300 osoba. Niko nije zalutao, sve do jednog profesionalci koji ili rade u vinarijama, ili organizuju vinske ture, ili rade u udruženjima, opštinama i vladinim agencijama na razvijanju vinskog turizma. Od Amerike, preko Evrope i Afrike, do Japana i Novog Zelanda. Ljubav prema vinu se podrazumeva. Razumevanje značaja vinskog turizma se podrazumeva.

Drugi deo konferencije je izložbeni deo u kojem su se predstavljale vinarije i vinske regije iz Španije, Italje, Mađarske, Jermenije. Za mene je bilo iznenađenje koliko su Moldavija, Gruzija i Jermenija aktivne u promovisanju vinskog turizma. Ne znam da li prosečan ljubitelj vina u Srbiji uopšte i zna da ove zemlje imaju veoma razvijenu vinsku industriju (a sa našom vinskom industrijom ih radije ne bih poredila).

Paralelno sa svim događajima se sve vreme mogu degustirati vina odabranih vinarija kako iz Riohe tako i onih regija/zemalja koje su odlučile da se uključe u izložbenom delu.

Treći dan konferencije su organizovani B2B sastanci, prosečan prijavljeni učesnik je imao oko 20 sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima, koji su, zaista, iz celog sveta. Broj sastanaka govori dovoljno o ozbiljnosti s kojom oni koji se bave vinskim turizmom gledaju na ovu konferenciju, i o njenoj stvanoj vrednosti.

Nakon zvaničnog dela usledio je ništa manje značajan deo na terenu! Posete odabranim vinarijama, od kojih sam ja učestvovala u turi obilaska vinarija Palacio, Faustino i Valdemar. Opisivanje same Riohe i ovih vinarija bi iziskivalo prostora za bar još jedan tekst, te od toga odustajem... U veoma prijatnoj atmosferi vinarije Faustino gde smo uz pravu gozbu izgubili osećaj o vremenu i o tome koje vino po redu „degustiramo“, razgovorala sam sa glavnim organizatorom konferencije, Entonijem Sviftom. Saznala sam da se već sad bira lokacija u kojoj će se održati konferencija 2021. godine. Na moje pitanje da li sami traže lokacije ili im se zemlje i regije same nude, iznenađen mojim pitanjem odgovara da se regije prosto takmiče koja će biti domaćin ove prestižne konferencije. Do sada to su bili Porto, Peruđa, Zagreb, Tbilisi, Šampanja, Barselona, Sicilija i Budimpešta. Naredna, 2020. godine, će se održati u Trstu.

Budžet konferencije iznosio je oko 150.000 evra. Organizatori lokaciju biraju ne samo na osnovu ponuđene podrške već i na osnovu procene o posećenosti i drugim koristima koje se mogu ostvariti. Vozeći se nazad u Vitoriju, gledajući nepregledna brda s vinogradima Riohe, sa setom se pitam hoće li jednog dana i u Srbiji, osim nekolicine vinara entuzijasta, još neko shvatiti čemu vinski turizam uopšte služi.

Za više detalja pogledati: https://www.iwinetc.com/

Đurđica Jojić Novaković
Izvršni direktor
VINARIJA MAČKOV PODRUM

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!