Reklama
  • Agrometeorologija

Mraz „obrao“ deo ranog voća. Temperatura i do -7°C

Minimalne temperature su bile u rasponu od -7.4°C u Vršcu do -2.0°C u Somboru. U većini mesta živa u termometru se rano jutros kretala između -4 i -2°C. Temperature ispod nule tokom protekle noći potrajale su između 4 i 9 sati, a najuogroženija su mesta na području Banata gde je mraz trajao najduže i bio najjačeg intenziteta

 

Kako piše portal “Vojvodinameteo” jutros je na teritoriji Vojvodine zabeležen slab i umeren mraz, u skladu sa našim konstantnim najavama i upozorenjima u proteklim danima. Minimalne temperature bile su u rasponu od -7.4°C u Vršcu do -2.0°C u Somboru. U većini mesta živa u termometru je bila između -4 i -2°C.

2019-prolecnimraz-vojvodinameteo
Foto: VojvodinaMeteo

Temperature ispod nule tokom protekle noći potrajale su između 4 i 9 sati, a najuogroženija su mesta na području Banata gde je mraz trajao najduže i bio najjačeg intenziteta. Nema nikakve sumnje da će rane voćarske kulture u ovom delu Vojvodine pretrpeti značajniju štetu.

Tek nešto bolja situacija je bila na području Bačke i Srema, ali se određena šteta očekuje i tamo. Nadamo se da je ipak što veći broj voćara primenio određene mere zaštite od mraza i tako umanjio štetu.

Jutros je mraz, očekivano, izbegao jedino centar Beograda. Već na periferiji u Surčinu bilo je znatno hladnije.

Meteorološke stanice nalaze se uglavnom na periferijama naseljenih mesta, pa tako onima koji voće imaju u gradskim sredinama ostaje nada da je temperatura bila nešto viša, i da je šteta od mraza time manja. Ovo pre svega važi za lokacije gde se živa u termometru nije spuštala ispod -3°C.

U prizemnom sloju, na 5cm, zabeležen je umeren do jak mraz, i kao što se vidi na tabeli iznad u tom sloju temperatura se jutros spuštala čak i do -10°C.

Opasnost od mraza još sutra, toplije za vikend

Mraz slabijeg intenziteta u odnosu na današnji moguć je još sutra (do -3°C), dok će od vikenda opasnost od jutarnjeg mraza izostati, ali će jutra i dalje biti prohladna. Dnevne temperature biće u porastu, pa će tako već sutra u većini mesta biti oko i malo iznad 15°C, a u danima vikenda blizu, u nedelju i oko 20°C.

A evo šta piše portal AGROUPOZORENJE.“Na žalast, prognoza je bila tačna. Temperatura od ponoći do jutra nije prelazila u plus. Dugotrajan mraz je najverovatnije oštetio svo voće koje je krenulo vegetaciju. Meteo stanica su zabeležile temperaturu do -5,05°C stepeni (Gornji Tavankut). Preporuka od juče važi i za danas :

Do kraja nedelje se najavljuje osetno hladnije vreme sa mogućnošću pojave mraza. Voćne vrste koje su precvetale, nalaze se u cvetu ili će uskoro cvetati sada su veoma osetljive na temperaturne stresove. U cilju smanjenja stresa, biostimulacije cvetanja i poboljšane oplodnje, kao i održivosti zametnutih plodova naša preporuka je da se u kritičnom periodu koji sledi uradi tretman sa :

Wuxal ascofoll 1 l/ha ili Vellset 1 l/ha ili Phylgreen 1 l/ha ili Nutriamino plus 1 l/ha ili Algavell 2,5 l/ha ili Vellamin 2,5 l/ha. Uz dodatak jednog od sredstava na bazi cinka radi povećanja otpornosti na bolesti kao i pravilan rad hormona : Zincvell 2 l/ha ili Nutri Zinc-P 2 l/ha, Maxflow Zn 1 l/ha ili MC Set 1 l/ha ili Wuxal Zink 1 l/ha.

Jovan Čabrilo, Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!