Reklama
  • Agroekonomika

Nacionalna laboratorija – Skadar na Bojani

Oprema na mestu, ali fale kadrovi. Najave ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević-Bošković da će Srbija do kraja godine konačno dobiti referentnu laboratoriju za ispitivanje mleka, izgleda da se obistinjuju. Ili bar delimično jer, kako “Politika” saznaje, laboratorija za mleko u Batajnici kompletno je opremljena, ali nedostaju ”još samo kadrovi”.

"Obezbedili smo svu neophodnu opremu. Ostalo je da zaposlimo stručne ljude i obučimo ih za posao. Kada smo pre tri godine ponovo pokrenuli ovaj projekat zatekli smo potpuno zapušten prostor. Trebalo je vremena da se sve dovede u funkcionalno stanje", ističu u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede. Primarna će biti kontrola kvaliteta i bezbednosti sirovog mleka, ali će se raditi i analize na prisustvo mikotoksina. Obim ispitivanja će, kažu, biti uslovljen "periodom uhodavanja i organizovanja službe za prikupljanje uzoraka u mlekarama na terenu".

Ipak, trenutne mogućnosti Nacionalne referentne laboratorije, koja je zvanično otvorena u martu ove godine, izuzetno su skromne. Od 19 zaposlenih platu prima svega četvoro laboranata. Radi samo Fitosanitarna laboratorija za ispitivanje biljnih štetočina. To je naravno daleko od konstatacije koju je iznela ministarka prilikom presecanja vrpce u Batajnici da se time "zaokružava proces kontrole hrane u Srbiji"

Skadar na Bojani 

Nacionalna referentna laboratorija, na koju čekamo decenijama, do sada je više puta zvanično otvarana. Pre ministarke Bogosavljević-Bošković otvarao ju je i Saša Dragin još 2009. godine. U javnosti je sa pravom poređena sa Skadrom na Bojani. Izgradnja je počela 2004. a dosada je iz fondova EU u nju uloženo oko 7,8 miliona evra. Jedno vreme čak su dogovorene novčane tranše bile obustavljene zbog javašluka na terenu. Ipak, nakon pozitivnih pomaka, Ministarstvo je dobilo saglasnost da za ove namene može ponovo da potražuje sredstva i da su ti rezultati navedeni u izveštaju o napretku Srbije po pitanju EU integracija. 

Za sad – ništa od analiza 

Međutim, za potrošače najvažnije nezavisne analize ispravnosti i kvaliteta hrane, ostataka antibiotika i pesticida u namirnicama, moraćemo još da sačekamo. Nedostatak ovih ispitivanja u Referentnoj nacionalnoj laboratoriji, koja bi bila kapa svim ostalim komercijalnim laboratorijama, glavne su zamerke predstavnika potrošačkih organizacija. Smatraju da i dalje ne postoji ustaljen državni sistem kontrole kome se veruje, posebno u situacijama kada se pojave slučajevi trovanja ili sumnje u neispravnost namirnica.

Politika