Reklama
  • Ratarstvo

Najbolje svetsko (a naše) IT rešenje za "pametnu" setvu soje

Naučnici novosadskog Instituta BioSens osvojili su prvo mesto na svetu u finalu ovogodišnjeg takmičenja “SyngetnaCropChallenge“ za rešenje zasnovano na veštačkoj inteligenciji koje omogućuje poljoprivrednicima preporuke koje sorte soje da izaberu u zavisnosti od položaja parcele i meteoroloških uslova, kako bi obezbedili povećanje prinosa i istovremeno smanjili rizike.
2017-Naučnici-Biosens

Proglašenje pobednika 4. aprila u Las Vegasu. (S leva na desno: Džozef Bajram, izvršni direktor Sindžente za istraživanja i razvoj, Marko Panić i Oskar Marko, Institut BioSens, Robin Ludži, predsednica žirija, i Stefan Kariš, predstavnik Informs asocijacije)

Naučnici novosadskog Instituta BioSens nižu uspeh za uspehom. Poslednji je više nego impozantan. Osvojili su prvo mesto na svetu u finalu ovogodišnjeg takmičenja “SyngetnaCropChallenge“ (“Sindžentin izazov za useve“) održanog 3. aprila u Las Vegasu.

Veštačka inteligencija ukazuje koje sorte sejati za odgovarajući agroklimat

U konkurenciji od preko 600 učesnika iz celog sveta, rešenje srpskih naučnika za optimizaciju setve soje na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država zauzelo je prvo mesto ispred timova iz Amerike, Kine, Evrope, Indije.

Rešenje BioSensa zasnovano je na veštačkoj inteligenciji i pruža poljoprivrednicima preporuke koje sorte da izaberu u zavisnosti od položaja parcele i meteoroloških uslova, kako bi obezbedili povećanje prinosa i istovremeno smanjili rizike. Ovo kompleksno rešenje uzima u obzir i položaje prodajnih centara semena, i distributerima omogućava da minimizuju troškove transporta kao i da planiraju prodaju.

 

Na proglašenju pobednika 4. aprila u velikoj sali kongresnog centra “CaesarsPalace“ u Las Vegasu, Dr Džozef Bajram, izvršni direktor Sindžente za istraživanja i razvoj, izjavio je:

“Razlika među finalistima bila je izuzetno mala, ali se rešenje BioSens tima izdvojilo svojom izvrsnom logikom i jasnoćom. Oni su uložili mnogo napora i razmišljanja da pristupe veoma kompleksnom problemu i rešega na veoma sistematičan način.“

Sinergija naučnika i studenata

Pobednički tim Instituta BioSens čine mladi naučnici Oskar Marko, Dr Sanja Brdar i Marko Panić, studenti Univerziteta u Novom Sadu Isidora Šašić, Milivoje Knežević i Danica Despotović, i direktor Instituta BioSens Prof. Dr Vladimir Crnojević.

Sindžeta pomaže razvoj IT rešenja u agraru

Sindženta, globalni lider u oblasti semena i agrohemije, svake godine organizuje takmičenje u kom pred naučnike postavlja neke od svojih najvećih problema iz prakse.

Ove godine, to je bio izbor semena za setvu, kao jedna od najvažnijih odluka koju poljoprivrednici donose svake sezone. Kako ne postoje dve iste sezone, pametni modeli zasnovani su na informacionim tehnologijama i podacima koji su neophodni za donošenje odluka u vezi setve.

Više informacija o aktivnostima instituta Biosens možete pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji.

Izvor: Prof. Dr Vladimir Crnojević
Prilagodio: Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?