• Stočarstvo

Najrazvijeniji stočarski region na svetu

Poultry world piše da je najveća proizvodnja životinja po kvadratnom metru u svetu u južnom regionu Brazila. Region Zapadna Parana deo je Brazila koji se graniči sa Paragvajem, Argentinom i Urugvajem. Tamo se u Brazilu najviše žitarica pretvori u životinjske proteine. U regionu je veoma razvijeno ribarstvo, govedarstvo, uzgoj živine i svinja

Ovaj poljoprivredni region tradicionalno proizvodi kukuruz i soju. U poslednjih nekoliko decenija ogroman novac je uložen sa namerom da se ti inputi pretvore u meso i mleko, dodajući proizvodima višu vrednost.

2019-stocarstvo-brazil

"Region pokazuje neverovatan rast, s inovacijom koja generišu produktivnost i novim proizvodima namenjenim  brazilskom i stranom tržištu", kaže Andrea Gessulli, direktor Gessulli Agribusiness, organizacije koja organizuje AveSui EuroTier Južna Amerika, događaj koji okuplja proizvodne sektore u proizvodnji živine, jaja, svinja, ribe i mleka.

Trenutno, Parana je vodeća brazilska država po proizvodnji i izvozu pilećeg mesa. Peradarska industrija u Parani proizvodi 34,32 % piletine u Brazilu i 37,20 % od ukupne količine koja se izvozi na međunarodno tržište. Samo zapadni i jugozapadni regioni u državi imaju više od 16 hiljada zadružno organizovanih živinarskih farmi. Od proizvoda koji se izvoze iz zapadnog regiona Parane, 70% je pileće meso.

Značajno je investiranje i u farme svinja u poslednjih nekoliko godina. Santa Catarina je najveći proizvođač svinjskog mesa u Brazilu. Svinjarstvo u Parani čini 28,38% ukupne proizvodnje u Brazilu kao i 40,28% brazilskog izvoza svinjskog mesa. Proizvodnjom svinja u Parani bavi se 667 hiljada domaćinstava.

Mlečni sektor doživljava period ekspanzije širom južnog regiona zemlje, posebno u Parani. Taj region već je drugi po veličini nacionalni proizvođač sa 4,7 milijardi litara. Državni lider, sa 564 miliona litara godišnje, pripada opštini Francisco Beltrao. U blizini, u zapadnom delu Santa Catarine, Chapeco ima godišnju proizvodnju od 810 miliona litara. Zajedno, tri južne države proizvode 12,4 milijarde litara mleka, što predstavlja 37% nacionalne proizvodnje.

Zapadna Parana je postala najveća regija za proizvodnju ribe u zemlji, a u proizvodnji dominiraju tilapije. Integracioni sistem koji su sprovele zadruge, koji je isti model koji se primenjuje u proizvodnji živine i svinja, bio je ono što je dovelo do širenja uzgoja ribe u 48 opština u blizini Toleda i Cascavela. The west proizvodi 69% od ukupne proizvodnje u Parani i najveći je nacionalni proizvođač sa 112 hiljada tona. Od toga, 91% su farme tilapije.

Investicije u ovom regionu su konstantne. Samo u zapadnoj Parani bilo je više od jedne milijarde investicija u sektorima životinjskih proteina koji su najavljeni za ovu godinu. Banco Regional de Desenvolvimento do Extremo Sul, kao i kreditne zadruge kao što su Sicredi i Cresol najviše su doprinele napretku u ruralnoj proizvodnji, pomažući ulaganja u tehnologije. Razvoju biznisa su pomogle i kreditne zadruge. 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!