Reklama
  • Zanimljivosti

Najskuplja jaka alkoholna pića na svetu

Neki od najskupljih viskija na svetu jesu: Nun's Island, Galway Distillerv, 20-Year-0ld Pure Pot Still Whisky and Nun's Island, Galway Distillery and 25-Year-0ld Pure Pot Still Whisky. Cena svakog od njih je oko 194.661 $ USA.

Najskuplja boca tekile na svetu

Meksička destilaciona kompanija Tequila Ley 925 pripremila je najskuplju bocu tekile na svetu, koja drži Ginisov rekord za najskuplju bocu tekile ikad napravljenu. Boca tekile je dostigla vrednost od 1 milion EU ($1,547,880 $ USA). Boca je napravljena od ručno duvanog stakla i pokrivena sa 4 kg platine i čistog srebra .925, ukrašena sa 6000 brilijanata, koji su isečeni od dijamanata vrednosti 1-30 poena ,,D" kvaliteta. Boca je napunjena sa ekstra starom tekilom jačine 42%v/v, a dizajnirao ju je čuveni svetski dizajner Fernando Altamirano.

Crovvn Royal je pripremio svoj najskuplji viski

U cilju da uveličaju posetu britanske kraljice Elizabete II 2007 godine Kentaki Derbiju, Crovvn Roval je kreirao najskuplju verziju njihovog viskija. Originalni Crovvn Roval kanadski blendid viski je proizveden za kraljičine roditelje 1939. godine da uveličaju njihovu veliku turu po Kanadi. Crown Roval je kreirao novu verziju viskija od destilata koji su zaostali u tadašnjim buradima. Crovvn Roval HR ekstra redak naslednik blenda nije za prodaju ali je procenjena početna cena 10 000 $ USA. Čuveni dizajner stakla Kejsi Hajland kreirao je stakleni dekanter od 24 karatnog zlata.

Najskuplja boca vodke na svetu

Svaka boca vodka je dekorisana sa specijalnim kamenjem. Rezultat svega, je da svaka boca Dive Premium vodke košta 1,060,000 $ USA . Vodka je proizvedena trostrukom destilacijom, vakuumski filtrirana na hladno, prečišćena norveškim aktivnim ugljem, a zatim propuštena kroz fini pesak proizveden od samlevenih dijamanata i dragih kamenja. Svaka boca sadrži u svojoj unutrašnjosti prostor ispunjen dijamantima i dragim kamenjem. U zavisnosti od mase dragog kamenja postoje i različite cene po boci.

Najskuplji viski i rum na svetu

Neki od najskupljih viskija na svetu jesu: Nun's Island, Galway Distillerv, 20-Year-0ld Pure Pot Still Whisky and Nun's Island, Galway Distillery and 25-Year-0ld Pure Pot Still Whisky. Cena svakog od njih je oko 194.661 $ USA.

Wray i Nephew rum proizvedeni su destileriji Wray na Jamajci a flaširani su 1040 godine. Danas je ostalo još samo 4 neotvorene boce, a vrednost svake od njih procenjena je na 50.638 $ USA. U bocama se nalazi rum dobijen egalizacijom različitih blendova, od kojih je najstariji bio oko 25 godina. Neki mono destilati u kupaži datiraju iz 1915 godine.

Najskuplji konjak na svetu

"Ovaj konjak je definitivno remek delo luksuza"! Henri IV Dudognon naslednik, sa dekanterom je procenjen na 1 milion britanskih funti sterlinga (1,946,617 miliona $ USA). Ime Henri IV odnosi se na Henrija IV, francuskog kralja (1553-1610) koji je bio direktni predak Klodin Dudone-Birada, naslednice Masona Dudone-a, koji je lociran u centru najmanjeg departmana Velika Šampanja u francuskom regionu Konjaka. Ovde se proizvodi konjak još od 1776 godine. Dekanter je napravljen od kombinacije 24 karatnog zlata i platine ukrašene sa 6500 brilijanata koji su direktno sečeni od dijamanata. Kristalna boca je teška 8 kg i napunjena je sa 750 ml konjaka marke Dudognon Heritage koji je sazrevao u hrastovim buradima preko 100 godina, jačine 41%V/V. Ovo remek delo luksuza kreirao je zlatar Hoze Davalos.

Viski Glenfiddich star 50 godina

August Glenfiddich je kreirao svoj najskuplji viski - Glenfiddich 50 godina star za 10.000 britanskih funti sterlinga po boci. Pakovanje i ambalaža ovog viskija izuzetno su luksuzni.

Ninoslav Nikićević, Poljoprivredni fakultet Beograd