Reklama
  • Tehnologija

Napustio Google da bi uveo robote u poljoprivredu

Glavica sveže organske zelene salate po istoj ceni kao i one iz konvencionalne proizvodnje, tretirane pesticidima. To je cilj osnivača Iron Ox-a. Kako to postići? Zahvaljujući robotima.
2017-Brandon-Alexander
Brandon Aleksander, Foto: Hortibiz

Izvršni direktor Iron Ox-a, Brandon Alekander, odustao je od posla kao inženjer u Google-u, i sada se bavi poljoprivredom baš kao i njegov deda, uz to što koristi tehničke veštine kako bi unapredio proizvodnju.

Aleksander kaže: "Naša misija ne samo da konstruišemo robotske jezgre, već da napravimo misleće mašine. Cilj je proizvesti kvalitetne sveže proizvode koji će postati dostupniji svima. Mi verujemo da ćemo to postići uz napredne robote.”

Za razliku od useva kao što su pšenica, kukuruz i soja, koji su se kultivišu pomoću GPS usmerenih prskalica i automatskih mašina za žetvu, uzgajanje i berba svežih voćarsko – vinogradarskih proizvoda je mnogo izazovnija.

Ova mašina nazvana Agrobot može ubrati samo strukturirane plodove - iako se od sledeće generacije mašina očekuje suočavanje sa većim izazovima.

Inženjeri kažu da je veliki izazov u berbi jabuka. Cilj je da robot ubere jabuke bez oštećenja na njihovoj pokožici.  Oni očekuju da će naredne godine roboti biti spremni za komercijalnu upotrebu.

Šef tehnološkog sektora Iron Ox-a, Džon Binni, kaže da će roboti zameniti ljude pre svega u zatvorenom prostoru – staklenicima.

Menadžment Iron Ox-a očekuje u najskorijem periodu postavljanje staklenika i plastenika širom Amerike - počevši od zaliva u San Francisku.

Fokusirće se na brzo rastuće useve poput zelene salate, bosiljka i bilo kog drugog povrtarskog useva koji od semena do trpeze može prispeti za šest nedelja.

Originalan članak: http://www.straitstimes.com/world/united-states/former-google-engineer-uses-robots-to-grow-produce

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?