Reklama
  • Stočarstvo

Naturalna razmena kukuruza za junad samo gasi požar

Tovljači junadi tvrde da će Državne robne rezerve treći put organizovati naturalnu razmenu kukuruza za utovljenu junad. Ukupno će biti ponuđeno 10.000 tona kukuruza po paritetu 17 kilograma kukuruza za kilogram žive junadi.
2020-ivan-radovanovic.jpg (356 KB)
Ivan Radovanović, foto: Biljana Popadić

Ivan Radovanović iz Bogatića sa ocem Nebojšom i bratom Stefanom godišnje utovi stotinak junadi. Podržava razmenu merkantilnog kukuruza za junad ali kaže da je najveći problem stočara to što nema izvoza što junadima obara cenu.

  •  Trenutna cena „žive vage“ je 1,75 €/kg što je ponižavajuće s obzirom na činjenicu da smo početkom prošle godine za junad dobijali 2,4 €/kg. Na taj način po prodatom biku gubimo gotovo 300 €.

Iz Proizvodne grupa tovljača i odgajivača tovnih rasa goveda u okviru Udruženja „Agroprofit” saopštili su da će Državne robne rezerve treći put organizovati naturalnu razmenu kukuruza za utovljenu junad. Članovi ove proizvodne grupe održali su konferenciju nazvanu „Tržište junadi i neophodan nastavak razmene merkantilnog kukuruza za junad“.

Predsednik ove proizvodne grupe Čedomir Keco je rekao da su stočari nezadovoljni jer je izvoz junećeg mesa usporen i da se trenutno na tržište nudi preko 3.000 junadi. Sve ovo dovelo je do pada otkupne cene  na 1,6-1,8 evra/kg koliko su nakupci i klaničari spremni da ponude stočarima. Međutim, Keco kaže da ima dobrih vesti za stočare.

  • Državne robne rezerve odlučile su da od polovine februara obnove razmenu kukuruza za junad. Ukupno će biti ponuđeno 10.000 tona kukuruza po paritetu 17 kilograma kukuruza za kilogram žive junadi. Ovo je odlučeno nakon inicijative Ministarstva poljoprivrede i naše proizvodne grupe, kaže Keco.
2020-tovljaci-junadi.jpg (375 KB)
Članovi Proizvodne grupa tovljača i odgajivača tovnih rasa goveda
Foto: Biljana Popadić

Keco: SSP potpisao neko ko ne razume na čega je stavio potpis

Na konstataciju da se Srbija po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju obavezala da smanjuje carine a da je pri tome opterećenje za našu junetinu u EU 20% Keco kaže: "O SSP-u se nije pregovaralo. U to vreme su sporazum samo pročitala četiri ministra u Vladi. Potpisao ga je čovek koji ga nije razumeo. To što smo mi prihvatili niko razuman ko se razume u poljoprivredu ne bi potpisao. Otvorili smo granice za ulazak strane robe, a pri tome su ostala ograničenja za izvoz naše robe. Bez prodaje naše junetine u EU i Kinu ćemo i dalje biti u velikom problemu."

Pokrajina pomaže konkursima

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Milorad Malić kaže da će kroz konkursne linije pomagati poljoprivrednike pa tako i proizvođače koji se bave tovnim govedarstvom.

  • Prošle nedelje je izašlo 8 konkursnih linija sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Među njima, između ostalih i konkurs za opremanje farmi, tu su još i konkursi za kupovinu plastenika, ulaganja u pčelarstvo i drugi.

Manić kaže da je pokrajnska administracija za mlade poljoprivrednike opredelila 270 miliona dinara, gde oni mogu da dobiju do milion i po dinara bespovratnog novca. Više od 2/3 tog novca je namenjeno stočarima.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!