Reklama
  • Ishrana

Nauka: Borovnica saveznik u borbi protiv dijabetesa tip 2

Novo istraživanje objavljeno u časopisu „Current Developments in Nutrition“ pokazuje pozitivne efekte borovnica kod muškaraca sa dijabetesom tipa 2.

Kompanija ATP IPPIGATION iz Beograda uz to što se bavi podizanjem savremenih zasada borovnice, organizovanjem posećenih seminara namenjenih proizvođačima promoviše i zdravstvene benefite konzumiranja borovnice.

Istraživanje je otkrilo da jedna šolji svežih borovnica može blagotvorno uticati na zdravlje muškaraca sa prekomernom težinom koji imaju dijabetes tipa 2.

2020-borovnica-plod.jpg (79 KB)

Studija „Uticaj konzumacije borovnice na kardiometaboličke zdravstvene parametre kod muškaraca sa dijabetesom tipa 2: Dvonedeljna, randomizirana, placebo-kontrolisana proba“, obavljena je u Medicinskom centru Stratton za veterane u Olbaniju, New York .

Studija je otkrila da je unos jedne šolje svežih borovnica (dato kao 22 g smrznute borovnice) rezultiralo klinički značajnim poboljšanjima merljivih pokazatelja dijabetesa tipa 2 - Hemoglobin A1c (HbA1c) i fruktozamina - u poređenju sa placebom.

Ovi pokazatelji predstavljaju dva načina za merenje glikemijske kontrole kod onih koji žive sa dijabetesom. Prvo, merenje nivoa HbA1c pruža uvid u dugoročnu kontrolu glikemije, uz mogućnost odražavanja kumulativne istorije nivoa glukoze u prethodna dva do tri meseca. Testiranje nivoa fruktozamina pruža informacije o prosečnom nivou glukoze u krvi tokom vremenskog perioda od dve do tri nedelje.

Rezultati su takođe pokazali značajno smanjene nivoe triglicerida u serumu nakon konzumiranja borovnice u poređenju sa placebom.

Povišen nivo triglicerida u krvi koji se ne leči ili se ne kontroliše može povećati rizik od ozbiljnih komplikacija kao što su kardiovaskularne bolesti - vodeći uzrok oboljevanja i smrtnosti kod osoba obolelih od dijabetesa.

 „Do sada je nekoliko kliničkih ispitivanja na ljudima procenilo potencijalne korisne efekte borovnica na populaciju sa dijabetesom tipa 2“, rekla je Kim Stote, glavni istraživač studije u Medicinskom centru Stratton u Olbaniju. „Iako se rezultati ne mogu generalizovati na svim populacijama, oni dokazuju da prehrambena intervencija sa serviranjem borovnica može biti efikasna strategija za poboljšanje metaboličkih faktora povezanih sa dijabetesom tipa 2.“


Prirodom protiv bolesti!

Studija:

Tokom perioda od osam nedelja, istraživači su proučavali 52 muškarca sa prekomernom težinom u dobi od 51 do 75 godina koji su imali medicinsku dijagnozu dijabetesa tipa 2 tokom najmanje šest meseci, na šta su ukazivali hemoglobin A1c (HbA1c)> 6,5 i <9 i BMI> 25 kg/m2.

Tokom studije, lekovi koji nisu insulinski, protiv dijabetesa, su prepisani 100 % učesnika. Ostali kriterijumi za ispitanike nisu uključivali upotrebu insulina i fizičke vežbe. Učesnicima je nasumično dodeljena jedna od dve intervencije: bilo 1) 22 g smrznutih borovnica (ekvivalent jednoj šolji svežih borovnica), zajedno sa njihovom redovnom ishranom, ili 2) 22 g placebo praha (ekvivalentnog po energetskoj vrednosti i ugljenim hidratima u sušenim smrznutim borovnicama), zajedno sa njihovom redovnom ishranom. Napominjemo da vlakna nisu kontrolisana u studiji, za koje se zna da utiče na glikemijski odgovor.

Glukoza u plazmi na testu i insulin u serumu nisu se značajno razlikovali nakon osam nedelja konzumiranja smrznutih borovnica, u poređenju sa placebom, dok se ukupni holesterol, LDL holesterol, HDL holesterol, CRP koncentracije, krvni pritisak i telesna težina nisu značajno razlikovali posle osam nedelja konzumiranja smrznutih borovnica, u poređenju sa placebom.

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 34 miliona Amerikanaca ima dijabetes (otprilike jedan od deset). Otprilike 90-95 odsto njih ima dijabetes tipa 2, koji nastaje kada insulin proizvodi gušterača, ali ćelije u telu postepeno gube sposobnost apsorpcije i korišćenja insulina. Prevalencija dijabetesa tipa 2 raste u američkoj populaciji zbog starenja, fizičke neaktivnosti, prekomerne težine (indeks telesne mase (BMI)> 25 kg / m2) i gojaznosti (BMI> 30 kg / m2), a sve su to ozbiljni faktori rizika.

Istraživanje je finansiralo američko veće za borovnice (USHBC), grupa za promociju poljoprivrede koja je predstavljala uzgajivače i pakere borovnica u Severnoj i Južnoj Americi koji svoje borovnice plasiraju u SAD-u i u inostranstvu.

Americafruit / ATP IRRIGATION

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!