Reklama
  • Agroekonomika

Nedimović: Nismo subvencionisali „Jovanjicu“

„Odgovorno kažem da „Jovanjica“ nije koristila nikakve subvencije Ministarstva poljoprivrede. Čak ni one osnovne po hektaru, a kamoli one za plastenike, izjavio je ministar Branislav Nedimović.

Gostujući u jutarnjem programu televizije „Happy“ ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da poljoprivredno imanje „Jovanjica“ ni po kom osnovu nije koristilo subvencije resornog ministarstva.

2019-nedimovic-dobar-dan-domacine.jpg (223 KB)
Branislav Nedimović, foto: Đorđe Simović

Da podsetimo, Pripadnici MUP, po nalogu tužilaštva za organizovani kriminal, pronašli su na poljoprivrednom dobru „Jovanjica“ u blizini Stare Pazove ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenili 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiku ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

- Odgovorno kažem da „Jovanjica“ nije koristila nikakve subvencije. Čak ni one osnovne po hektaru, a kamoli one za plastenike, izjavio je Nedimović.

Na pitanje da li očekuje da država legalizuje proizvodnju marihuane za potrebe farmaceutske industrije ministar je kazao da bez obizira što su to uradile zemlje u okruženju, Severna Makedonija i Hrvatska, ne očekuje da to dogodi komentarišući to tradicionalnim društvom konstatujući da „medicina često ide ispred zakonodavstva“.

Nedimović je, inače, potvrdio da je u „Jovanjici“ 2015. bilo hapšenja ali povodom reeksporta kivija u Rusiju koji je prijavljen kao proizvod iz Srbije.

Subvencije za „domaće“ traktore

Ministar je potvrdio da će od januara država subvencionisati kupovinu traktora koji su delimično proizvedeni ili sklapani u Srbiji.

- To su traktori Belarus koji sklapa novosadska „Agropanonka“, zatim traktori Tafe/IMT i mali traktori Solis koji se sklapaju u fabrici poljoprivredne mehanizacije „Agromehanika“ u Boljevcu, rekao je Nedimović.

On je najavio da će 20. decembra biti otvorena Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane, koja će prema njegovom mišljenju značajno pomoći da se unapredi bezbednost hrane na domaćem tržištu.

Komentarišući dogovore sa Belorusijom oko uvoza mleka u prahu, Branislav Nedimović je rekao da se trenutno u Srbiji godišnje proizvede 60 tona mleka u prahu a da su potrebe konditorske industrije oko 2.000 tona.

Vučević podneo krivičnu prijavu protiv braće Vučić

Potpredsednik Srpske napredne stranke, Miloš Vučević podneo je Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja zbog slučaja Jovanjica i navodnog uticaja na uzgajanje opijata na tom poljoprivrednom dobru. On je novinarima rekao da je to učinio kao građanin, da nije naveo kvalifikaciju krivičnog dela, kao i da prijava sadrži hronološki poređane sve izjave i navode pojedinih političara u medijima i na društvenim mrežama. Vučević je objasnio da su to informacije koje su uznemirile javnost i ne mogu nikog ostaviti ravnodušnim, a građani Srbije moraju da saznaju istinu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?