Reklama
 • Stočarstvo

Nestle i dalje predvodi mlečne gigante

Nestle ostaje na vrhu liste sa 21,7 milijardi evra prometa, na koju nisu „uleteli“ novi akteri. Danone se preselio na drugo mesto (3. mesto u 2016. godini), nakon što je kupio WhiteWave Foods. Zbog toga je Lactalis pao sa 2. na 3, ali zbog očekivanih akvizicija očekuje se da će kompanija iz Francuske ponovo vratiti na staru poziciju sledeće godine.

2017-krave-farma

Nestle ostaje najveća mlečna kompanija na svetu, zaključak je poslednjeg Rabobank istraživanja o gigantima u mlečnom sektoru.

Kao posledica rasta cena mleka i činjenice ograničenog obima proizvodnje mleka kod farmera, mlečni giganti su se usresredili na strategiju poboljšanja kvaliteta mleka u odnosu na obim proizvodnje.

Neke kompanije poklanjaju više pažnje poslovima sa mlekom i prodaju delove bez mleka, kao što je Arla uradila sa Rinkebi-om i FrieslandCampinom još uvek traži kupca za svoj posao s voćnim sokom Riedel. S druge strane, neke kompanije su uložile u ne-mlečne aktivnosti. Tako je Danone kupila WhiteWave Foods i Dean Foods koji su kupili manjinski deo u kompaniji Good Karma Foods i sokove kompanije Uncle Matt's Organic.

Promene na listi najuspešnijih kompanija

Nestle ostaje na vrhu liste, u koju nisu „uleteli“ novi akteri. Danone se preselio na drugo mjesto (3. mesto u 2016. godini), nakon što je kupio WhiteWave Foods. Zbog toga je Lactalis pao sa 2 na 3, ali zbog očekivanih akvizicija očekuje se da će kompanija iz Francuske ponovo vratiti na staru poziciju sledeće godine. Sticanje 51% udela u pakistanskoj kompaniji Engro Foods omogućilo je FrieslandCampina da se preseli na 5. mesto, malo ispred Fonterre koja se preselia na broj 6 na listi.

Evo i konačne liste mlečnih giganata:

 1. Nestlé, Švajcarska, 21.7 (milijardi evra prometa),
 2. Danone, Francuska, 16.6,
 3. Lactalis, Francuska, 16.3,
 4. Dairy Farmers of America, SAD 12.2,
 5. FrieslandCampina, Holandija, 11.1,
 6. Fonterra, Novi Zeland, 10.8,
 7. Arla Foods, Danska / Švedska, 8.9,
 8. Yili, Kina, 8.1,
 9. Saputo, Kanada 7.6,
 10. Mengniu, Kina 7.4.

Izvor: Rabobank

Foto: Skeeze / Pixabay.com

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?