Reklama
  • Stočarstvo

Nova farma svinja za 75 godina Poljoprivredne škole u Futogu

Farma se sastoji iz nazimarnika gde se testiraju nazimice i nerastovi, bukarišta gde se osemenjavaju, čekališta koje predhodi prasilištu, a nakon laktacije prasad odlaze u odgajalište gde borave dok ne napune 25 do 30 kilograma, i nakon toga ulaze u završnu fazu – tov

Zaposleni u Poljoprivrednoj školi u Futoga i njihovi gosti obeležili su 75 godina uspešnog rada. Ovim povodom otvorena je farma svinja, čiju izgradnju su pomogli bivši učenici i donatori.

2022-vitomir-vidovic2.jpg (225 KB)
Prof. dr Vitomir Vidović

Posao je uspešno vodio, od projektovanja do opremanja, bivši učenik ove škole prof. dr Vitomir Vidović.

- Naša omladina koja ovde završi školovanje, biće spremna da radi u praksi kako na domaćim tako i na stranim farmama. Ako počnu da studiraju doći sa mnogo boljim znanjem iz menadžmenta, programa vakcinacije, kastracije, preventive, terapije, ishrane i tako dalje.

Farma se sastoji iz nazimarnika gde se testiraju nazimice i nerastovi, bukarišta gde se osemenjavaju, čekališta koje predhodi prasilištu, a nakon laktacije prasad odlaze u odgajalište gde borave dok ne napune 25 do 30 kilograma, i nakon toga ulaze u završnu fazu – tov.

Najbolje životinje se ostavljaju za priplod, a genetika je danska.   

Narodna poslanica Jasmina Obradović iz Futoga u kratkom susretu sa novinarima i domaćinima je istakla da Poljoprivredna škola poodavno ima potrebu za savremenim učionicama i učilima i da je neophodna izgradnja nove zgrade škole.

- Ne tako davno, priveli smo kraju sve papirološke pripreme, ali nismo zaokružili finansijsku konstrukciju – rekla je narodna poslanica i najavila da će to biti njena buduća velika aktivnost. Primer dobre saradnje sa gradom je investicija u bazen, koji se uveliko gradi i sasvim je normalno što sada prioritet dajemo novoj školskoj zgradi za buduće poljoprivredne stručnjake.

Postojeća stara škola, kako i sami Futožani ističu, može biti dobar objekat  za kulturne i različite izložbene sadržaje i da se na osnovu tih programa  Futog upiše i u značajnu turističku destinaciju, što bi podstaklo, verovatno, i izgradnju smeštajnih kapaciteta u ovom prigradskom naselju.

U klupama ove škole sedeli su istaknuti stručnjaci, istraživači, menadžeri, pa i ministri poljoprivrede. U jednom periodu škola je obučavala i kadrove iz nesvrstanih zemalja, a njen internat doprineo je da se na ovom stepenu obrazovanja za poslove u poljoprivredi osposobljavaju i deca manje imućnih roditelja.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!