Reklama
  • Pčelarstvo

Novembar – mesec mirovanja pčela

Ako se primeti, pri sunčanom i toplom danu, da je ispred neke košnice neuobičajeno velika aktivnost pčela, to može biti znak da je nastala grabež. Društvo u takvoj košnici je najčešće stradalo i tuđe pčele raznose med. Vetar je velika opasnost za prezimljavanje pčela. Čak može naneti veću štetu od snežnih padavina i veoma niskih temperatura.

Novembar je mesec mirovanja pčela, u košnicama uglavnom nema legla i potrošnja hrane je vrlo mala. Manji broj uginulih pčela (desetak) koje se eventualno primete u košnici ne treba da zabrinjava pčelare početnike. To su najčešće stare pčele ili pčele koje su se udaljile od klubeta i smrzle tokom noći. Pčelari koji su možda zabrinuti za stanje u nekoj košnici, mogu je otvoriti, pogledati i uraditi neku nužnu intervenciju - eventualno približiti neki ram sa medom bliže klubptu ili izmaći prazan ram iz centra klubeta. To može znatno da pomogne sigurnijem prezimljavanju društva u slučaju kritičnih zaliha hrane, ali ne bi trebalo da uđe u redovnu praksu pčelarenja jer predstavlja veliko uznemiravanje pčelinjeg društva, posebno ako temperature nisu dovoljno visoke. Dakle, može se raditi samo u posebnim slučajevima.

Posmatranjem leta košnica može se videti da li su miševi ili rovčice ulazili - ako jesu, na poletaljkama će biti više izmrvljenog saća (miš) ili izgrickanih pčela (rovčica). Ako se primeti, pri sunčanom i toplom danu, da je ispred neke košnice neuobičajeno velika aktivnost pčela, to može biti znak da je nastala grabež. Društvo u takvoj košnici je najčešće stradalo i tuđe pčele raznose med. Takvu košnicu treba zatvoriti, a ramovi sa medom se mogu staviti u druge košnice, s kraja, ako stradalo društvo nije imalo simptome neke zaraze. Ipak, ne treba svako intenzivno izletanje mešati sa slučajem grabeži jer se često radi o izletanjima pčela posle kišnih i hladnih dana, a tokom zime - sa pročisnim letovima. Vetar je velika opasnost za prezimljavanje pčela. Čak može naneti veću štetu od snežnih padavina i veoma niskih temperatura. Zbog toga svaki pčelar treba još jednom u novembru da proveri položaj svojih košnica i ne dozvoli da vetar duva u leto. Ako već ima vetra na pčelinjaku, onda je najbolje da duva sa zadnje strane košnica. Ograda odakle vetar duva treba da bude visoka najmanje dva metra. U suprotnom se mora leto zaštiti, a pčelar treba sam da osmisli zaštitu - zaštitnik leta, ter - papir. Ptice su dosta prisutne u zimskom periodu na pčelinjaku. Razne su metode i načini borbe protiv njih, a jedna od vrlo efikasnih i sigurnih, i samo na prvi pogled skupih, jeste ter - papir kojim se košnice oblažu. Ter - papir izvanredno štiti zajednice, ali i košnice od ptica, vetra i ostalih vremenskih nepogodnosti. Zajednice se u proleće brže razvijaju, a košnice traju mnogo duže.

Svetlana Kovačević

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!