Reklama
  • Agroekonomika

Novi CAP da nastavi podršku zadrugama

Debata o budućoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici, CAP, svakako će uzeti u obzir i zadružno organizovane proizvođače voća i povrća koji stvore petinu poljoprivredne vrednosti u EU

Komitet profesionalnih poljoprivrednih organizacija (COPA) i Generalni komitet za poljoprivrednu saradnju u Evropskoj uniji (COGECA) – poznatiji su pod zajedničkim nazivom COPA-COGECA u diskusiji o budućnosti proizvodnje voća i povrća, pozivali su EU da nastavi da daje podršku razvoju proizvođačkih grupa.

Foto: Pexels / Pixabay.com

Predsedavajući radne grupe za voće i povrće Copa & Cogeca, Filip Apeltans rekao je: "Specifična šema podrške organizacijama proizvođača u ovom sektoru bila je veliki uspeh. Pomaže poboljšanju funkcionisanja lanca snabdevanja hranom i borbi protiv nepoštenih trgovinskih praksi. Štaviše, proizvođači koji se pridružuju zadrugama su otporniji na krizu na tržištu".

Preko milion farmi u EU proizvode voće i povrće vredno 50 milijardi evra, što je 21% ukupne poljoprivredne vrednosti EU. Ovo je važan sektor za 500 miliona građana Evropske unije u pogledu snabdevanja zdravstveno bezbednom hranom. On je važan i za razvoj ruralnih područja, rast i zapošljavanje, pri čemu sektor učestvuje sa 30% zaposlenosti u poljoprivredi. Takođe, igra važnu ulogu u integraciji migranata kroz sezonski rad.

“Kopa i Cogeca stoga pozivaju EU da zadrži specifičnu podršku organizacijama proizvođača voća i povrća u budućoj CAP (zajedničkoj poljoprivrednoj politici) jer je to efikasan način organizovanja koji će proizvođačima pomoći da ostanu održivi", zaključio je on.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?