Reklama
  • Povrtarstvo

Novo povrće: Duo paradajza i krompira

Na istoj biljci paradajz i krompir. Skupe sadnice. Samo za hobiste i okućnice.

Potrošačkom društvu se stalno nameću novi trendovi, premda u tome nama puno logike. Pa ni ekonomske. Tako su u septembru 2013. mediji preneli vest o plasmanu novog povrća, na kojem krompir i paradajz rastu u isto vreme na istoj biljci.

Kalemljenje dve vrste iz iste porodice 

Mnogi su pomislili: "Opet neki GMO paradajz!". Međutim, ne radi se o tome. Ta biljna kombinacija je proizvedena kalemljenjem. Novost je da su kalemljene 2 različite vrste iz iste porodice pomoćnica (Solanaceae) (tj. (Solanum lycopersicum - paradajz na Solanum tuberosum - krompir). 

Početak istraživanja 

Istraživanje kalemljenja tih srodnika je počelo u Nemačkoj 1977. Tada je biljka uspješno sjedinjena, ali nije proizvela ni plod ni krtolu. Naučnici su 1994. uspeli da dobiju plodove paradajza lošeg ukusa pa su nastavljenja istraživanja zarad bolje kompatibilnosti. 

Brendovi: Tomtato®, DoubleUP PotatoTom, PotaTom… 

Marketinški "duo povrtarska biljka" prvi put je plasirana 2013. na tržište pod brendom Tomtato® u Velikoj Britaniji. Zainteresiranost uzgajivača za to povrće je veliko, što se vidi po širenju proizvoda u vrtnim centrima u drugim zemljama. U Novom Zelandu se, takođe, od 2013. prodaje kao "DoubleUP PotatoTom™", u Americi "Ketchup´n´Fries™", a ove godine u Holandiji se pojavila kao PotaTom®.

Rodnost 

Sve te biljke imaju plemku - stabljiku različitih kultivara koktel ili čeri paradajza kalemljenu na podlogu - stabljiku izraslu iz okca krtole različitih kultivara krompira. Tehnika kalemljenja je sofisticirana, zbog različitih debljina i nežnih stabljika i mora biti ručna. Biljke se isporučuju kao sadnice u kutijama i presađuju na stalno mesto u vrt ili u veću posudu (oko 40 l). S te biljke za otprilike 3 meseca može se ubrati oko 5 kg zrelih plodića ili 500 komada čeri paradajza. Nakon nekog vremena (kad listovi paradajza počnu venuti kao i kod krompira) može se izvaditi oko 2 kg krompira. Kvalitet i ukus plodova i krtola ista je kao kod razdvojenih biljaka, što je bio glavni problem kod nastajanja brenda. 

"Skuplja dara nego mera" 

Za naše uslove u povrtarstvu "TomTato" je skup. Evo malo i matematike: za 1 biljku treba izdvojiti novca kao za 30-tak strukova hibridnog paradajza ili semenskog krompira za otprilike 40 m² proizvodne površine. Najmanji prinos 30 biljaka paradajza će biti 80-100 kg ili će se izvaditi 3 vreće krompira. Taj proizvod je prihvatljiv za povrtare hobiste, za zabavu, za uštedu prostora i kao raritet. Teško je poverovati da bi mogao zaživeti u proizvodnji zbog velikih proizvodnih troškova, pre svega sadnog materijala koji krajnja cena ne može pokriti. 

Video o "TomTatu" možete pogledati na sledećem linku.

Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr., stručna savetnica za hortikulturu www.savjetodavna.hr

Zadovoljni ste sadržajem?