Reklama
  • Agroekologija

Održan protest zbog gradnje mini hidroelektrana u Srbiji

Na protestu, koji je organizovao pokret “Odbranimo reke Stare planine” protiv izgranje mini hidroelektrana, pozvali su i predstavnici devet lokalnih grupa okupljenih oko Građanskog fronta.
2019-odbranimo-reke-srbije
Foto: Stevica Marković

 

Učesnici ekološkog protesta, koji je održan na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, pod nazivom “Odbranimo naše reke”, zatražli su da se odmah obustavi gradnja svih derivacionih mini hidroelektana u Srbiji, zbog štete koju nanose životnoj sredini i devastiraju prirodne resurse, pre svega planinske reke. Na protestu, koji je organizovao pokret “Odbranimo reke Stare planine” protiv izgranje mini hidroelektrana, pozvali su i predstavnici devet lokalnih grupa okupljenih oko Građanskog fronta.

Protest je počeo minutom ćutanja, kako je istaknuto, za sve reke Srbije koje su već uništene izgradnjom mini hidroelektrana, a nakon toga je pročitana pesma “Oda vodi” Petra Šumskog. Predstavnici pokreta “Odbranimo reke Stare planine” naveli su da nisu politički pokret, da ne žele politizaciju protesta, ističući da su se okupili kako bi “rekli ne onima koji skrnave reke i prirodu”. “Nećemo da plaćamo da reke guraju u cevi i pozivamo vas da i vi isto učinite”, poručili su iz tog pokreta.

Na skupu se mogla čuti i molba upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da čuje njihov apel, kao i kritike na račun ministara energetike i građevinarstva Aleksandra Antića i Zorane Mihajlović zbog blagonaklone politike koju su vodili i vode u vezi izgradnje mini hidroelektrana.

Profesor beogradskog Šumarskog fakulteta Ratko Ristić kazao je da male hidroelektrane proizvode malu količinu energije, a “nanose neprihvatljivu ekološku štetu”. “Degradiraju biodiverzitet, remete režime podzemnih voda i ometaju tradicionalan život lokalnog stanovništva”, rekao je on. Prema njegovim rečina, ukoliko bi Srbija, kako je planirano, napravila 856 malih hidroelektrana “imala bi svega dva do 3,5 odsto proizvedene energije na godišnjem nivou iz tih izvora”. Ristić je naveo da se Srbija jeste obavezala da proizvodi energiju iz obnoviljivih izvora, ali da, umesto iz mini hidroelektrana, električna energija može da se dobije iz biomase, solarne energije, energije vetra, a kako je dodao, “puno bi se učinilo i kada bi se uštedeli gubici u prenosnoj mreži Elektroprivrede Srbije, koji su sada 17 odsto, a ukoliko bi se smanjili za dva procenta, izgradnja malih hidro elektrane ne bi bila potrebna”.

Nakon obraćanja na punom Platou ispred Filozofskog fakulteta, usledila je šetnja do Predsedništva gde su učesnici protesta ispred tog zdanja ostavili izvorsku vodu, a potom i do Vlade Srbije, kako bi se njeni predstavnici podsetili čije interese treba da štite.

Beta / Agronews

Zadovoljni ste sadržajem?